Društvo

Noćni vukovi tradicionalnu Vidovdansku vožnju započeli iz Kozarske Dubice

Članovi Moto kluba Noćni vukovi počeli su tradicionalnu Vidovdansku vožnju kroz Republiku Srpsku. U Klekovcima kod Kozarske Dubice, sa njima se sastao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović. Mladoj Dubičanki Biljani Čekić, koja je igrala glavnu ulogu u filmu “Dara iz Јasenovca”, uručili su poklon kartu za boravak u Moskvi.

Zbog epidemiološke situacije ove godine u Vidovdanskoj vožnji, učestvuju samo motociklisti iz Srpske, Srbije i Crne Gore, bez gostiju iz Rusije i ostalih zemalja. Vožnja je posvećena filmskoj “Dari iz Јasenovca” Biljani Čekić, kojoj su uručili poklon – posetu i obilazak Moskve.

– Odlučili smo da ovogodišnju vožnju posvetimo mladoj glumici Biljani Čekić jer je ulogu odigrala fenomenalno i čitav svet je to video. Mi smo došli ovde da joj uručimo poklon vaučer na kojem ona može da odredi datum, a to je obilazak Moskve, gde će je dočekati Noćni vukovi u Rusiji – rekao je Goran Tadić, predsednik Odelenja Noćnih vukova u Republici Srpskoj.

Biljana Čekić izjavila je novinarima da je oduševljena poklonom Noćnih vukova, te da je oduvek želela da poseti Moskvu.

Domaćin Noćnim vukovima bio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je počasni član ovog moto-kluba. Kod spomen-obeležja u Klekovcima prisustvovali su parastosu žrtvama iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovdje u Kamenici u Gunjevcima desio se strahovit pokolj na samom kraju rata. U februaru 1945. godine 96 naših sunarodnjaka na zverski način ovde su pobili, poklali i čak i žive zapalili”, rekao je Milunović.

On je istakao da “Noćni vukovi” nailaze na brojna osporavanja u Federaciji BiH, od pojedinih federalnih medija koji su i njemu postavljali pitanja da li se Noćni vukovi podržavaju i na koji način.

– Ovo je organizacija koja neguje hrišćanske i pravoslavne vrednosti. Želim da postavim pitanje kome to smetaju ljudi koji ništa drugo ne čine nego vole svoju slobodu, svoj narod i pravoslavnu crkvu? Podržavam njihov rad i nastojanje da tu svoju ideju, odnosno osnove pravoslavne tradicije, prošire na pravoslavne narode koji ovdje žive – rekao je ministar Milunović.

Motociklisti su posetili i Spomen-područje “Donja Gradina“, gde su prisustvovali istorijskom času. Sutra će učestvovati na obeležavanju 29 godina od Proboja koridora u Dugoj Njivi kod Modriče. Izvor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply