Društvo

Beloruski ambasador u Srbiji zbunjen: Mi vama „migove“, vi nama zabranu

Zvanični Minsk je sa nerazumevanjem primio pridruživanje Srbije zabrani letova beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU i drugih država, saopštio je za Ria novosti ambasador Belorusije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Valerij Briljov.

„U Belorusiji smo sa nerazumevanjem primili odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama prema našoj državi. Ona nije u skladu ni sa našim visokim nivoom međudržavnog dijaloga, niti sa međuvladinim sporazumom o vazdušnom saobraćaju. Nadamo se da će ova odluka biti preispitana», izjavio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Belorusiju i Srbiju povezuju tradicionalno prijateljske veze, i beloruska strana želi da ih i dalje jača.

„Siguran sam da potencijal naših odnosa nije ni izbliza iscrpljen“, naglasio je ambasador.

Odluka o zabrani letova u vazdušnom prostoru Srbije desila se istog meseca kada je Belorusija poklonila Srbiji četiri lovca MiG-29 i obavila sa njom i Rusijom vojne vežbe u Rusiji.

„Devetog juna, na vojnom aerodromu „Batajnica“ održana je ceremonija primopredaje srpskom vazduhoplovstvu četiri aviona „MiG-29“ koji su prošli kapitalni remont i modernizaciju u beloruskim preduzećima. Svečanom događaju je prisustvovalo rukovodstvo vojnog resora Srbije. Štaviše, u Krasnodarskom kraju, sa srpskim i ruskim vojnicima je od 16. do 18. juna uspešno održana aktivna faza vojnih vežbi „Slovensko bratstvo 2021″. Sve ukazuje da je perspektiva saradnje u toj oblasti prilično široka“, zaključio je Briljov.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je ranije da su se Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija pridružile odluci EU o zabrani beloruskim aviokompanijama da lete vazdušnim prostorom EU i koriste njihove aerodrome. Sputniknews.com

Categories: Društvo

Leave a Reply