Društvo

BUJANOVAC-VRANJE: Završen ’’Platinasti vuk 2021’’

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, posle završenog prikaza na Danu visokih zvanica vežbe “Platinasti vuk 2021”, istakao je da je ova vežba bila odlična prilika da vidimo uigranost partnerskih vojski.

Stefanović se zahvalio ministru odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Benu Volasu, amabasadorima partnerskih država i visokim vojnim starešinama na prisustvu, kao i svim vojnicima iz deset zemalja koji su učestvovali na ovoj značajnoj aktivnosti.

– Ova vežba se održava posle duže pauze zbog kovida, ali je odlična prilika da vidimo uvežbanost, uigranost i dobru saradnju naših partnera i naše vojske. Ovo je odlična priprema za sve multinacionalne mirovne operacije u kojima učestvujemo i one u kojima ćemo učestvovati u budućnosti sa ovim partnerskim državama – rekao je ministar Stefanović.

On je dodao da je od naših, ali i inostranih generala, čuo samo pozitivne ocene kada je reč o saradnji i koordinaciji tokom prethodne dve nedelje koliko je trajala vežba „Platinasti vuk“.

– Ljudi su upoznali jedni druge, a imali su priliku da upoznaju i kulturne i geografske odlike naših krajeva. Važno nam je da sutra, kada budu u nekoj od zemalja u kojima učestvuju u mirovnim misijama i u kojima su zajedno u teškim uslovima, znaju da mogu da se oslone jedni na druge – istakao je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da se danas na poligonu mogla videti takva posvećenost, uvežbanost i uigranost vojnika, da nije bilo moguće prepoznati iz koje države dolaze.

– Mi nastavljamo da uvežbavamo i nastavljamo da održavamo ovakve vežbe i naravno da pojačavamo našu bilateralnu saradnju sa ovim državama, jer nam je važno da učimo, da naša vojska usvaja nova znanja, nove veštine i da kroz zajednički rad, kroz zajedničku obuku, dođemo do novog kvaliteta. – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas podsetio je na zajedničku borbu srpskih i britanskih vojnika protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

– Posle osamdeset godina stojimo zajedno, obučavamo se zajedno u uspostavljanju mira širom sveta, pružajući odgovor na stvarne situacije koje se sreću u konfliktima. Veoma smo srećni što smo dali doprinos ovoj vežbi i veoma smo zadovoljni što se rešenja donose na međunarodnom i multinacionalnom nivou i što smo sarađivali sa našim srpskim prijateljima. Pre 80 godina smo započeli našu blisku saradnju i nadam se da će se ona nastaviti narednih 80 godina. Imamo mnogo zajedničkog posla da obavimo. Svet je sada nestabilan i veoma brzo srpski i britanski vojnici će zajednički učestvovati u misiji pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija na Kipru. Radujem se njihovom odlasku tamo – izjavio je ministar Volas.

Na ovogodišnjoj vežbi koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ben Volas upravo su stigli na bazu „Jug“ kod Bujanovca gde je počeo Dan visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi „Platinasti vuk 2021“.

Da podsetimo, ministar Volas prvi je ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske koji je posetio Republiku Srbiju.

Na ovogodišnjoj vežbi koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Na „Platinastom vuku” ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva sa 69 pripadnika najbrojniji.

Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 2021“ predstavlja krunu dvonedeljne zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga 10 zemalja koja se završava taktičkom vežbom „Operacija čuvanja mira“. Reč je o prikazu taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama sa upotrebom neubojite sile.

Cilj celokupne vežbe, koja je počela 3. juna, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvođenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Posmatrači na poligonu „Borovac“ u bazi „Jug“ imaju priliku da posmatraju taktičke radnje multinacionalnih jedinica u 12 sekvenci i to – konvoj, blokade borbenim vozilima „hamer“ i „lazar“, obezbeđenje baze i pešačke patrole, helikopterski desant, upad u naseljeno mesto, prepad na terorističko vozilo, hapšenje teroriste, primena forenzičkih postupaka i medicinska evakuacija.

Organizator vežbe je tradicionalno 4. brigada Kopnene Vojske u saradnji sa Centrom za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Danu visokih zvanica prisustvuje zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković, visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora. Autor: FOTO: WWW.MOD.GOV.RS

Categories: Društvo

Leave a Reply