Društvo

Patrijarh Porfirije služio liturgiju povodom slave Eparhije Vranjske

Vranjanac, otac Justin Ava Popović, bio je jedan od najvećih savremenih duhovnika i teologa kod nas i srpska pravoslavna crkva posvetila mu je 14. jun u crkvenom kalendaru. Tim povodom danas je u sabornom hramu u Vranju svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz sasluženje velikog broja arhijereja, crkvenih velikodostojnika srpske pravoslavne crkve i monaštva i sveštenstva eparhije vranjske.

,,Izuzetno se radujem što smo sabrani u ovom velelepnom hramu. Zahvaljujući dvojici podvižnika Ocu Justinu i Ocu Pajsiju Svetogorcu koji su obitavali u Svetom Prohoru Pčinjskom duh svetlosti, duh jevanđelja u ovom gradu i prostoru više je nego prepoznatljiv i evo živi i u vama.

Verujem da će biti tačka oslonca i vama i pokolenjima koja dolaze’’, istakao je između ostalog u svojoj besedi patrijatrh Porfirije.

Nakon liturgije održana je i litija ulicama grada do rodne kuće Svetog Justina, gde je obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu. Bila je ovo prilka da njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uruči nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala eparhija vranjska.

Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih uzrasta, od predškolaca do učenika srednjih škola. Prvi put eparhija Vranjska obeležila je svoju slavu 2016. godine.

Categories: Društvo

Leave a Reply