Društvo

Predsedniku Vučiću uručen orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je ordenom Prepodobnog Prohora Pčinjskog povodom 950 godina postojanja manastira i za pokroviteljstvo ovog jubileja.

Predsednik Vučić je u obraćanju na Svečanoj akademiji rekao da mu je velika čast što je dobio orden i da, iako ne žudi za odlikovanjima, ovaj orden ima veliki značaj.

On je istakao da kada rastu srpska država i Crkva dobro je i građanima, te da bez Crkve ne može da se očuva nacionalno tkivo.

Napomenuo je da nikada više nije urađeno za SPC, manastire, ali da zna da to nije dovoljno i da se zbog toga mora još više raditi.

Vučić je zahvalio Dodiku što je danas tu da bi na svakom prazniku koji je važan za srpski narod bili zajedno i pokazali u kakvim su odnosima Republika Srpska i Srbija.

Јedinstvo srpskog naroda nam je važnije nego ikada, nismo slabi kao što smo bili, ali ćemo biti snažniji, ako budemo jedinstveni – rekao je Vučić koji je u obraćanju prisutnima istakao i da će čuvati i štititi kosovski zavet.

On je istakao da uprkos teški vremenima koji predstoje i velikim pritiscima, kao i pretnjama, tužbama i sukobima albanskih političara, sutra ide u Brisel gde će se boriti za Srbiju.

Orden je Vučiću uručio episkop vranjski Pahomije na svečanoj akademiji, i tu priliku je iskoristio i da mu čestita.

Odluku o dodjeli ordena doneo je Savet Eparhije vranjske, na predlog vladike Pahomije.

Svečanom akademijom u porti manastira, obeležen je jubilej Manastira Prohor Pčinjski – 950 godina od osnivanja i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je obnovio.

Categories: Društvo

Leave a Reply