Društvo

SVET: Biden potpisao odluku o dodatnim sankcijama političarima Zapadnog Balkana

Predsednik SAD Joe Biden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da se sankcije odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umešani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Bidenovim naređenjem “prošireni si određeni kriterijumi, poput izazova kakve predstavlja korupcija, kao i ostala dela koja opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume”.

“Korupcija nanosi štetu ekonomskom rastu, olakšava organizovani kriminal i potkopava poverenje u demokratske procese. Ove snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokratiju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da region Zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije”, navodi Bela kuća.

U tekstu se napominje da takva dela predstavljaju “izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD”.

Bidenovim ukazom naglašava se trajna posvećenost SAD primeni posleratnih sporazuma i radu institucija uspostavljenih nakon raspada bivše SFRJ, dodaje Bela kuća.

Ovom odlukom “povećana je sposobnost” da se deluje protiv onih koji opstruišu ili ugrožavaju primenu bilo kog sporazuma iz domena regionalne bezbednosti, mira, saradnje ili uzajamnog priznanja, kao i okvira mehanizma za odgovornost na Zapadnom Balkanu.

Napomenuto je da u geografskom smislu izraz Zapadni Balkan obuhvata teritoriju bivše SFRJ i Albanije.

Bidenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena saradnja sa takvim licima. Sankcionisanima nije dozvoljen ulazak u SAD, niti će moći da dobiju američku vizu.

“Osiguravanje bezbednosti i političke stabilnosti Zapadnog Balkana je konzistentno sa posvećenošću Bidenove administracije razvoju ključnih američkih interesa iz oblasti nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo finansija i State department “nastaviti da osvežavaju listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju”.(Srna)

Categories: Društvo

Leave a Reply