Društvo

Početak u Leipzigu

Shitstroms, Fake news, i ratovi mišljenja: rasprave nisu nigde žešće i nepravednije nego na internetu. I čini se kao da se razmena udaraca nad digitalnim interpretativnim suverenitetom pojačala u vreme pandemije. Umetnik Norbert Bisky zna kakav užas “Trollfarmers”, “odgajivači trolova” mogu smišljati na internetu, te kako šire lažne priče lažnim video zapisima i lažnim objavama.

I iznad svega, kako se to može zloupotrebljavati u političke svrhe.

Slikar je odrastao u komunističkoj porodici u DDR-u. Pad Berlinskog zida doživeo je kao mladi vojnik NVA u bunkeru. Stoga je danas još više posvećen demokratiji i slobodi štampe, uz pomoć svojih umetničkih dela. Na slici je prikazao dečaka koji radi “doomscrolling”, kompulzivnu potragu za zastrašujućim slikama i informacijama na internetu.

Slika je deo Biskyjeve izložbe “Disinfotainment”. koja se otvara 4. juna u njegovom rodnom Leipzigu.Lokacija nije mogla biti bolje izabrana: 1989. godine VEB centar za obradu podataka DDR-a trebao se preseliti u objekat sanašnje G2 Kunsthalle, gde se izložba sad održava.(focus)Z. N.(NovaSloboda)

Categories: Društvo

Leave a Reply