Društvo

DOSTOJNI: Mitropolit Joanikije i vladika Metodije u gradu Svetog Vasilija; Nikšićani sa oduševljenjem dočekali episkope

Ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću danas se okupio veliki broj vernika, kako bi pozdravili novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Večernja služba počela je u 18 časova, prisutni su i predsednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, kao i predstavnici partija vlasti.

Voljom Sabora, a na veliko odobravanje i radost naroda, Metodije će na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke zameniti upravo Joanikija. Novoizabrani mitropolit je nedavno u Đurđevim stupovima istakao da Eparhiju ostavlja u sigurnim rukama, te da je vladika Metodije, po njegovom sudu, „najvoljeniji među episkopima u SPC“, te da ga krase „dobrota, lepota i velika mudrost“.

Svi okupljeni su se potrudili da, u meri mogućeg, ispoštuju epidemiološke mere.

Podsetimo, i mitropolit Joanikije i vladika Metodije su, braneći svetinje, zajedno sa svojim narodom pretrpjeli torturu od strane bivšeg režima. Joanikije je bio i pritvaran, dok je Metodije pretučen od strane pljevaljske policije na mostu na Đurđevića Tari. Od povreda se oporavljao na beogradskoj VMA. Izvor: IN4S

Categories: Društvo

Leave a Reply