Društvo

Braća Danijel i Jovica čuvaju stoku i sami kopaju kanale za vodu

Danijel (12) i Jovica (14) Miljković su braća i najbolji drugovi koji žive u selu Grizime nadomak Kosovske Kamenice.

Uprkos tome što im dani prolaze u seoskim poslovima i čuvanju stoke, ova dva dečaka su nasmejana i srećna, jer za igru imaju barem jedan drugog.

Pre dve godine ostali su bez oca, a u kući žive sa još 11 članova porodice. Sve poljoprivredne i stočarske poslove su brzo savladali, zajedno sa bratom Dejanom pomažu majci, brinu o porodici i žele da ostanu na svom imanju, a kada ih je ekipa humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje” posjetila pronašla ih je na brdu iznad kuće kako kopaju mali kanal.

Nije to bio deo igre, već rutina koju dečaci ponavljaju nekoliko puta nedeljno, kako bi povezali cevi i sproveli vodu za kupanje i pranje veša do kuće.

– Ja bih voleo bicikl, i on isto – govori jedan od dečaka pokazujući na svog brata, kada su ga pitali šta mu je najveća želja.

Ovi skromni dečaci, dvojica su od svega nekoliko dece u selu, a razlog tome su loši uslovi i nedostatak puta koji su naterali brojne porodice koje su decenijama živele u ovom selu, da napuste svoje domove i odsele se na neko drugo mesto. Tome je doprineo i kosovski sukob, pa su sada kuće u ovom selu prazne, oronule i zarasle u korov. Izvor: ATV

Categories: Društvo

Leave a Reply