Društvo

DRUGI PIŠU: Srpski naučnici napravili test na koronu iz pljuvačke

Naučnici iz Niša uspeli su da naprave vrlo zahtevan brzi test na koronu koji se radi iz pljuvačke i osetljiv je kao i PCR. Po rečima Saše Tričkovića, direktora kompanije NeoMedika koja je napravila test, upravo je njihov pronalazak odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva i oni očekuju da će test od ponedeljka biti u privatnim laboratorijama”. On napominje da se cena još definiše, ali da će test svakako biti jefitniji od PCR-a koji, kada se radi na lični zahtev, košta 9.000 dinara.

Tričković pojašnjava i kako su naučnici došli na ideju da stvore ovaj vrlo značajan test. “Potreba se javila vrlo rano još kad su se radili prvi antigenski testovi jer nazalni bris je prilično agresivna, neprijatna metoda, posebno za decu. Tada smo pregovarali sa jednom kompanijom iz Austrije i oni su naručili da napravimo test iz pljuvačke. Međutim, taj test je vrlo komplikovano stvoriti, a da bude merodavan. Naime, pljuvačka sadrži brojne enzime od kojih je jako teško izdvojiti antigen. U celom svetu ima ko zna koliko desetina hiljada proizvođača koji prave testove iz nazalnog brisa, a samo 24 koji rade iz pljuvačke.”

Inače, Saša Tričković kaže da je ovaj test paralelan PCR testu jer je senzitivan kao i on. “Ono što brzi antigenski test na koronu ne može da detektuje, naš može. Dakle, antigenski može da bude lažno negativan kod zaražene osobe, a naš potom da pokaže da je osoba pozitivna, što onda potvrdi i PCR test. Takođe, imamo 100 odsto preklapanja, što znači da smo uhvatili svakog pozitivnog. Uz to je ključno to što nemamo lažno negativne i lažno pozitivne.”

Po rečima Tričkovića ovaj test je pre Agencije za lekove i medicinska sredstva odobren i od Evrope. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply