Društvo

VELIKI TRNOVAC: Srbi proslavili slavu Svete Jelene

Srbi iz Bujanovca i okoline proslavili su praznik u crkvi Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu. Inače, Bujanovčani tradicionalno svake godine na ovaj praznik odlaze u crkvu u Veliki Trnovac na svetu liturgiju koju je i ove godine služio Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. Inače, po predanju hram u Velikom Trnovcu datira još iz vremena Nemanjića.
Porušen je 1878. godine zatim obnovljen 1937. pa rekonstruisan 1990. godine.
Od tada, u ovom hramu se jedanput godišnje, na praznik Svete Jelene, služi liturgija u prisustvu mnogobrojnih vernika iz Bujanovca i okoline.  Slavsku  trpezu je pripremio ovogodišnji kum slave Lazar Stanimirović sa porodicom. On je kumstvo za narednu godinu predao Bujanovčanki Jeleni Matić Dabetić, koja je ne skrivajuću zadovoljstvo kazala da je poželela da bude kuma zato što nosi ime ove srpske svetinje – za zdravlje njene porodice I njenih bližnjih.

Danas u Velikom Trnovcu žive isključivo Albanci, a do osamdesetih godina prošlog veka bilo je i Srba.

Episkop Pahomije je ovom prilikom poručio okupljenim vernicima da je crkva u Velikom Trnovcu “zapustela, jer su i naša srca pusta”.-Hrišćani su opstajali u najtežim vremenima tamo gde je bilo najteže sve dok nisu mislili samo na sebe, dok nisu počeli da traže lagodniji život. Kada smo počeli da mislimo samo na sebe opustela su naša ognjišta, ova u Velikom Trnovcu, naše crkve, ova ovde. Ostala su samo groblja da nas sećaju – rekao je vladika.On je, kao i svake godine na seoskom groblju u porti crkve služio i pomen pokojnicima čija su nadgrobna obeležja porušena.

Categories: Društvo

Leave a Reply