Društvo

Vučić: Ako ostane visoki predstavnik moraće da podnosi izveštaje i Srbiji

Srbija će ubuduće tražiti izveštaje od visokog predstavnika u BiH, jer je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

– Od sada ćemo da tražimo izveštaje od visokih predstvnika. Sledeći visoki predstavnici, ukoliko ostanu u BiH, ispunjavaće tu obavezu prema Srbiji – naglasio je Vučić.

Na sastanku je razgovarano o spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Poručio da neće podržati provođenje bonskih ovlašćenja i nametanje zakona i ustavnih rješenja bez saglasnosti tri konstitutivna naroda u BiH.

– Srbija će uvek biti uz Srpsku, poštujući integritet BiH ali i inegritet Republike Srpske. Uvek ćemo poržavati Srpsku – poručio je Vučić.

Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima i da ovo nisu laki i jednostavni dani.

– Upoznao sam ih i sa situacijom na KiM i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda, a da niko na to ne reaguje – rekao je Vučić.

Kako je rekao, danas poslepodne ima razgovor sa Palmerom, sutra i sa Lajčakom i dodaje da će nakon toga analizirati još situaciju.

– Naša reakcija će biti veoma snažna i oštra zbog nepoštovanja međunarodnih pravnih ugovora. U redu je da budete popustljivi, ali kada vas neko satera uz zid, morate da reagujete. Kurtija ću tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija – rekao je Vučić.

Kako kaže, kada je u pitanju Republika Srpsa, čuo je ideje od strane delegacije i dodao da svi dobro razumeju težinu pozicije u kojoj se Srpska i celokupan srpski narod nalazi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply