Društvo

Isaac Herzog izabran za novog predsednika Izraela

Izraelski parlament izabrao je Isaaca Herzoga, šefa Jevrejske agencije i bivšeg čelnika Laburističke stranke, za novog predsednika zemlje.

Izraelski parlamentarci okupili su se danas kako bi izabrali naslednika aktuelnog predsednika Izraela Reuevna Rivlina, kojem mandat ističe 9. jula.

U utrci za poziciju prvog čoveka Izraela takmičili su se bivši čelnik Laburističke stranke Isaac Herzog i cionistička aktivistica Miriam Peretz, koja živi u jevrejskom naselju Givat Ze’ev, između okupirane Zapadne Obale i Istočnog Al-Qudsa.

Herzog je u prvom krugu glasanja dobio 87 od 120 zastupnika izraelskog Knesseta, dok je njegova protivkandidatkinja Peretz dobila 27 glasova. Tako je Isaac Herzog izabran za 11. predsednika Izraela.

Šezdesetogodišnji šef Jevrejske agencije, Herzog je sin šestog predsednika Izraela Chaima Herzoga, koji je na dužnosti bio od 1983. do 1993. godine.

Herzog, koji je vodio Laburističku stranku od 2013. do 2017. godine, će nakon isteka Rivlinovog kandadita 9. jula preuzeti predsedničku fotelju. Predsednik, koji se u Izraelu bira na sedmogodišnji mandat, ima ograničena ovlascenja i simbolična je pozicija, za razliku od premijera koji je ima široka ovlascenja.

Predsednikova ovlascenja ograničena su na pomilovanje zatvorenika, prihvaćanje akreditivnih pisama ambasadora i imenovanje mandatara za formiranje vlade. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply