Društvo

SVET: Vladajuća stranka Severne Koreje stvorila novu poziciju pod Kimom

Severnokorejska vladajuća stranka izmenila je pravila, kako bi stvorila poziciju de facto drugog u komandi pod čelnikom Kim Jong Unom, dok on nastoji da preustroji unutrašnju politiku, javila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Pozivajući se na neidentifikovani izvor blizak Severnoj Koreji, agencija navodi da bi nosilac nove pozicije “prvog sekretara“ predsedavao sastancima u ime Kim Jong Una.

Kim je zacementirao vlast na kongresu Radničke partije Koreje (WPK) u januaru, kada je bio izabran za njenog generalnog sekretara, preuzimajući poziciju koju je držao njegov pokojni otac Kim Jong il. Sada Kim želi veću ulogu partije u vladi, u poređenju s tri administracije više okrenute vojsci u vreme vladavine njegovog oca, dodaje novinska agencija.

Kim Jong Un koristio je termin prvi sekretar od 2012. do 2016. godine.

Taj položaj, najviši od sedam sekretarskih unutar partije, verovatno će preuzeti Jo Yong Won, koji je član petočlanog predsedništva politbiroa, navodi Yonhap. Joa, koga smatraju jednim od najbliskijih Kimovih savetnika, analitičari su videli tokom januarskog sastanka kao nosioca trećeg po rejtingu položaja u vladi, nakon Kima i Choe Ryong Haea, predsedajućeg Stalnog komiteta Vrhovne narodne skupštine.

Kim Jong Un drži skoro apsolutnu vlast u dinastijskom sistemu Severne Koreje otkako je preuzeo čelo zemlje i partije nakon očeve smrti u 2011. godini, prenosi Reuters. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply