Društvo

SPC pozvala na odlaganje usvajanja predloženog zakona o kulturnom nasleđu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je danas Ministarstvo kulture i informisanja da zbog „manjkavosti“ pojedinih članova nacrta zakona o kulturnom nasleđu, „do daljeg odloži“ usvajanje tog akta.

Porfirije je u dopisu resornoj ministarki Maji Gojković ocenio da usvajanje predloga zakona „ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije“.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ukazao da se u šest članova nacrta zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina a da se ni u jednom članu ne pominje Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija gde je po njegovim rečima, kulturno nasleđe „najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju“.

„Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, prenela je SPC.

Patrijarh je naveo i da Srpska pravoslavna crkva kao „najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji“, nije bila uključena u proces izrade zakona koji po njegovim rečima, „zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje“.

Upozorio je da je članom 102 nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi „de fakto“ ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su kako se navodi, ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

„Pravni stručnjaci su ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama“, stoji u dopisu patrijarha ministarki kulture. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply