Društvo

Kina gradi repliku Titanika

Za one koji su se uvek pitali kako bi bilo biti putnik na Titaniku, tematski park u Kini trebao bi pružiti najbliže iskustvo koje čovek može dobiti.

Masivna kopija potopljenog okeanskog broda sada je u izgradnji u okrugu Daying u provinciji Sečuan.

Nazvan “Nepotopivi Titanik”, brod je potpuno iste veličine kao i original – dužine 269,06 metara i širine 28,19 metara, piše CNN.

Središnji deo će imati iste sadržaje svog imenjaka, uključujući banket sale, pozorišta, osmatračnice i bazen. Gosti će moći platiti noć na brodu koji će biti trajno usidren u rezervoaru u reci Qijiang, oko 130 kilometara od glavnog grada provincije Chengdu, nekoliko stotina milja od mora.

Datum otvaranja još nije određen.

Prema AFP-u, za izradu replike potrebno je 23.000 tona čelika i košta milijardu juana (oko 246,4 miliona KM).

Kineski brod nije jedina predložena replika originalnog Titanika.

2018. godine australijska kompanija Blue Star Line objavila je da se radovi počinju na Titaniku II nakon dužeg odlaganja. Promovisan je kao identična kopija zloglasnog broda, u kojem se nalazi 835 kabina za smeštaj 2.435 putnika.

Prvo putovanje trebalo je da se održi 2022. godine, međutim web stranica kompanije nije ažurirana od 2018.

Originalni Titanik isplovio je na prvo putovanje iz Southamptona u Engleskoj do New Yorka 10. aprila 1912. godine. U to vreme to je bio najveći putnički brod na površini.

14. aprila, oko ponoći, udario je u santu leda i potonuo za manje od tri sata. Prema izveštaju američkog Senata o katastrofi Titanik, 1.517 ljudi je umrlo, a 706 je preživelo od 2.223 putnika i posade.

1985. godine naučnici predvođeni Amerikancem Robertom Ballardom i Francuzom Jeanom Jarryjem pronašli su olupine oko 350 milja od jugoistočne obale Newfoundlanda u Kanadi. Sledeće godine, Ballard i njegova posada su prvi put istražili potopljeni dubokookeanski istraživački brod sa posadom.Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply