Društvo

VRANJE: Na današnji dan NATO zločinci gadjali Pljačkovicu osiromašenim uranijumom

Na današnji dan pre 22 godine zločinački NATO bombarderi po prvi put su gađali osiromašenim uranijumom brdo Pljačkovica iznad Vranja , koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i najopasnijom municijom sa osiromašenim uranijumom.

Istrijske trenutke kada su bombe padale na Pljačkovicu zabeležio je Igor Ivanović, snimatelj dopisništva Radio – televizije Srbije u Vranju.

Nakon obaranja repetitora RTS – a, jug Srbije je praktično ostao bez TV signala, skoro do potpisivanja Kumanpovskog sporazuma.

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ.

Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom.

Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini.

Čestice uranijuma su, pretpostavlja se, dospele u lanac ishrane, te 20 godina posle Vranje i Pčinjski oklrug prednjače po broju maligniteta u čitavoj Srbiji. Svi koji su radili na sanaciji ovog terena su preminuli u najgorim mukama. Još nekoliko je živih ali sa teškim posledicama.

Categories: Društvo

Leave a Reply