Nekategorizovano

LESKOVAC: Nišlije najbolji na ‘’Danima leskovačke mućkalice’’

Najbolju leskovačku mućkalicu u konkurenciji od deset ekipa pripremili su večeras majstori iz Udruženja ugostiteljiskih i turističkih poslenika Niš, drugo mesto osvojio je Restoran „Tomina priča“ iz Pečenjevca dok je treće mesto pripalo Restoranu „Koliba’’ . Najbolji majstori šopske salate su ‘’Bratska kafana Djokic’’. Inače u valja podsetiti da je danas u prepunom dvorištu Šop Đokićeve kuće otvorena četvrta po redu manifestacija ‘’Dani leskovačke mućkalice’’.

Manifestacija je održana u sklopu projekta Magija sinergije koji grad Leskovac realizuje sa Bugarskim gradom Elin Pelinom. Na manifestaciji su bili izloženi tradicionalni proizvodi iz Leskovca i Elin Pelina (Bugarska), kao i takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate.

Tradicionalnu gurmansku manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović koji istakao da najpoznatijem brendu Leskovca, roštilj mesu, a pored njega i spržu i ajvar, a očekuje i brendiranje ljutenice, koja je posvećena Roštiljijadi. „Čuvajući tradiciju kojom se ponosimo, obavezni smo da uvodimo inovacije i da našim sugrađanima i svim posetiocima ponudimo novine. Iz tog razloga smo sa organizacijom festivala Dani leskovačke mućkalice počeli 2017. godine. Ovaj specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom leskovačkog kraja“, kazao je Cvetanović. On je kazao da se Dani Leskovačke mućkalice realizuju se u okviru projekta Magija Sinergije, zajedničkog projekta Leskovca i Elin Pelina iz Bugarske zahvaljujući kome je izvršena nabavka vozića Roštiljko. Ukupno obezbeđena sredstva iz Ipa fondova iznose 196.134,17 evra, a za vozić su izdvojene 52 hiljade. „Pored promocije dobrog ukusa, ovo je prilika da promovišemo i saradnju Srbije i Bugarske koja već daje dobre rezultate“, naglasio je gradonačelnik Cvetanović.

Prisutnima na manifestaciji su se obratili direktor Turističke organizacije Nebojša Кocić, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada kao i gošća na današnjem dešavanju Diana Dimitrova, menadžer projekta iz Elin Pelina (Bugarska). Inače, u okviru manifestacije „Dani leskovačke mućkalice i šopskg folklora“održano je takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate. Stručni žiri u sledećem sastavu: Zoran Todorović – Profesor kuvarstva sa praktičnom nastavom , Vitomir Nikolić – Profesor kuvarstva sa praktičnom nastavom i Ančica Dimitrijević – Profesor kuvarstva  i predsednik žirija odlučio je da za :

Takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice :

I mesto – Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš

II mesto – Restoran „Tomina priča“ Pečenjevce

III mesto – Restoran „Koliba tours“ Leskovac

Takmičenje u pripremi šopske salate:

I mesto – Restoran „Bratska kafana Đokić“, Leskovac

II mesto – Dom učenika i studenata, Leskovac

III mesto – Kafana „Stara škola“, Veliko Trnjane

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply