Društvo

AKTUELNO – ERP: Bez odgovora na Kurtijevo pismo dok ne sprovede odluku o imovini Dečana

Eparhija raško-prizrenska u saopštenju navodi „da ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine“.

Eparhija je takav stav iznela povodom pisma koje je kosovski premijer Aljbin Kurti uputio srpskom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

“Ova odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz Kurtijeve vlade javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama”, navodi se u saopštenju ERP.

Odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno, poručuju iz Eparhije.

Categories: Društvo

Leave a Reply