Društvo

AKCIJA: Bista Lazaru Vučkoviću kod Prizrena od Rakočevića i Tijanića

U Gornjem Selu kod Prizrena postavljena je spomen-bista Lazaru Vučkoviću, jednom od najznačajnijih pesnika i novinara sa Kosova i Metohije.

Spomenik je izrađen od sredstava nagrade „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez, koju je 2019. godine dobio Živojin Rakočević.

Književnik i novinar Živojin Rakočević, smatra da je današnji skup u Gornjem Selu jedna vrsta sećanja na važne trenutke u istoriji novinarstva i kulture.

On je okupljenima kazao da je Lazar Vučković svojim čistim srcem, dečačkom lepotom i apsolutnom otvorenošću bio pravi dar za srpsku poeziju i književnost.

“U trenutku kada me je brat Lazarev, Slobodan, na Božić 2014. godine pozvao i rekao da je srušena bista Lazara Vučkovića, pridružio sam je svim onim spomenicima i spomen-obeležjima koji su srušeni na Kosovu i Metohiji i upitao sebe: ‘Bože, da li će ponovo biti obnovljena i hoću li moći stati ponovo pored te biste?`. Pet godina kasnije, igrom slučaja i sudbine, došla je nagrada ‘Aleksandar Tijanić’ i ja sam tog trenutka shvatio, iz našeg razgovora, da Aleksandar Tijanić treba da podigne spomenik Lazaru Vučkoviću. Tako se i dogodilo, da je Aleksandar Tijanić i njegovo delo direktno podržalo njegovog zemljaka Lazara Vučkovića, gde i danas možemo stajati pored obnovljene biste i sećanja na veliko delo velikog pisca. Lazar Vučković je čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca”, naveo je Rakočević.

Učitelj u penziji Tomislav Tomić (91), prisetio se “Književnih dana” koji su u čast pesnika Lazara Vučkovića organizovani u OŠ “Moše Pijade” u Sredskoj.

“Nije bilo pesnika i pisca iz cele Srbije koji nije dolazio, od Desanke Maksimović, Mire Alečković, zatim Mošo Odalović, Dobrica Erić… Najpre bi delegacija naše škole i porodica ovde polagali venac, a zatim bi u dvorištu osnovne škole svi književnici na taj dan čitali svoje pesme, prozu, poeziju. Na kraju bi u školi bio organizovan svečani ručak. Sve do rata, uvek smo obeležavali dan sećanja. Nikada nismo izostavili”, kazao je učitelj Toma.

Vršilac dužnosti predsednika Društva novinara Kosova i Metohije i potpredsednik UNS-a, Budimir Ničić, rekao je da je Lazar Vučković tokom svog kratkog radnog veka bio novinar i reporter lista “Jedinstvo” iz Prištine.

“On je u priče i reportaže ugrađivao svoj veliki i važni talenat, ispisujući na taj način istoriju i tog lista i novinarstva na Kosovu. Mi kao Udruženje novinara, već deset godina čuvamo sećanje i obnavljamo spomen ploče našim kolegama. Osam puta smo do sada obnavljali ploču našim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Periniću. Planiramo da podignemo obeležje i našem kolegi Ljubomiru Kneževiću, koji je otet kod Vučitrna. Ova obnova spomenika Lazaru Vučkoviću je, zapravo, deo potrebe da se neguje sećanje i da se ne dozvoli onima koji otimaju, ruše i prisvajaju tuđe da misle da mogu da time otrgnu iz zaborava nečiji život, rad i delo. Ovaj čin pokazuje da imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili i stvarali istoriju novinarstva i kulture”, kazao je Ničić.

Rođaka Lazara Vučkovića, Milica Stojanović, pred okupljenima je pročitala stihove pesme “Jedan fenjer”, koju je ovaj pesnik posvetio svojoj majci.

Postavljanju spomen-biste prisustvovao je i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, otac Mihailo.

Spomenik Lazaru Vučkoviću je srušen i odnesen iz Gornjeg Sela, pesnikovog rodnog mesta, drugog dana Božića 2014. godine.

Bista je rad vajara akademika Svetislava Arsića Basare.

Za ovu priliku izrađene su dve biste, od kojih je jedna postavljena u dvorištu Doma kulture „Grračanica“.

Podizanje biste podržali su Dom kulture Gračanica, Kancelarija za KiM i Opština Gračanica.

U Gornjem Selu, u Sredačkoj župi iznad Prizrena, trenutno živi sedmoro Srba, a zimi ih ostane samo četvoro.

Pre 1999. godine bilo ih je oko stotinu.

Ko je bio Lazar Vučković

Lazar Vučković je srpski kosovsko-metohijski pesnik, rođen u Gornjem Selu na Šar planini, 1937. godine.

Pisao je poeziju i prozu, objavio dve zbirke poezije, bio novinar lista „Jedinstvo“.

Utopio se u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem, učestvujući na “Struškim večerima poezije”, leta 1966, kada se čamac u kome je bio još i Oskar Davičo prevrnuo.

Posle njegove smrti, dela su mu sabrana u dve knjige: “Poezija” i “Proza”.

U njegovu čast, od 1970. NIJP “Panorama-Jedinstvo” dodeljuje nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenja”.

Categories: Društvo

Leave a Reply