Društvo

AKTUELNO: Na Manjači pokazna zajednička vežba Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vežbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21” na Dan visokih zvanica. Vojna vežba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vežbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vežbom “Branilac Evrope 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH. Vežba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli izrazio je zadovoljstvo napretkom napravljenim u BiH, dodajući da nije lako organizovati ovakvu vežbu, te da su Oružane snage BiH uradile dobar posao. “Tokom vežbe smo prikazali pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici Oružanih snaga BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vežbe su važne da bi doprinele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i stabilnosti u regionu”, naglasio je.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson naglasio je da je ovo najveće angažovanje trupa Vojske SAD-a još od misije EUFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH. Podvukao je da snaga uvek leži u jedinstvu, a ovakve vežbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost, dodajući da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi”, stava je Nelson, kazavši da su SAD ponosne na napredak BiH te da će ostati posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply