Društvo

LESKOVAC: Ukinuta vanredna situacija

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje i na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca, gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović je doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog poboljšanja epidemiološke situacije.

Predlog Zavoda za javno zdravlje za ukidanje vanredne situacije iznet je u okviru prve tačke. Direktorka ove ustanove dr Aleksandra Nikolić je danas rekla kako se na osnovu analize pokazatelja može zaključiti da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije i da se ona terenutno ocenjuje kao nepovoljna.

„Od druge nedelje aprila zapaža se trend stalnog pada novozaraženih lica na nedeljnom nivou. Prosečne vrednosti koje su se kretale od 30,5% do 6,3%, su prema poslednjem preseku su 4,2%. Nastavlja se i silazni trend broja hospitalizovanih pacijenata, kao i smanjenje broja pregleda u kovid ambulantama“ – rekla je dr Nikolić obrazlagajući predlog za ukidanje vanredne situacije.

Po ovoj tački obratio se gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović apostrofirajući zahvalnost svim zaposlenima i rukovodiocima zdravstvenih ustanova, svim članovima Štaba, novinarima i svima koji su vredno radili od početka suočavanja sa pandemijom i prisustvovali na 52 sednice Štaba. Naglasio je i važnost dobre saradnje sa predstavnicima policije i vojske, javnim i javno komunalnim preduzećima i pomoć inostranih stručnjaka koji su posetili Leskovac toko trajanja vanrednog stanja.

Gradonačelnik je danas naglasio da vanredna situacija u Leskovcu traje od 30.11.2020. godine i da je od tog dana do današnjeg u Leskovcu na prisustvo korona virusa testirano 28.788 lica sa 5555 pozitivnih nalaza, dodao da je kovid bolnica hospitalizovala 1691 pacijenta i zabeležila 285 smrtnih ishoda povezanih sa pozitivnim rezultatom na prisustvo korona virusa. Ocenio je da se čovečanstvo tokom više od godinu dana trajanja borbe sa korona virusom konstantno nalazilo na klackalici epidemijske situacije i naglasio da je što se Leskovca tiče, situacija trenutno bolja i rekao:

„Trenutno su se stvorili uslovi da Leskovac, prema preporuci Zavoda za javno zdravlje, ukine vanrednu situaciju, a republički krizni štab najavljuje dodatno ublažavanje mera. Ovaj potez proistekao je iz činjenice da od 119 pristiglih rezultata za stanovnike Leskovca imamo samo 5 novoobolelih, da je broj hospitalizovanih danas 54 pacijenta, 31 iz Leskovca, i da se nekoliko dana unazad beleži više otpusta nego prijema kovid pacijenata. Konkretno, juče su u kovid bolnicu primljena dva pacijenata, a otpušteno je 13. Na kiseoniku se nalazi 26 pacijenata, a smrtnih ishoda i upućenih iz leskovačke bolnice u druge ustanove nije bilo. Beleži se i pad broja pregleda u Kovid ambulantama. To i dalje ne znači da se smemo opustiti. Za povratak normalnim tokovima života i režimu funkcionisanja pre korone potrebno je da se do sredine juna vakciniše 50% odraslog stanovništa u Srbiji, a prema navodima republičkih medija do sada je prvu dozu vakcine na nivou zemlje primilo 42,5%, a drugu 25,5%. To nije idealno i daleko je od cifre predviđene za kolektivni imunitet. Što se Leskovca tiče, do današnjeg dana prvu dozu vakcine je primilo 39.346 lica, odnosno 35,47% stanovništva, a dve doze je primilo 29.635 lica odnosno 26,92% odraslog stanovništva.“

Govoreći o vakcinaciji gradonačelnik je rekao kako su građanima na eraspolaganju sve četiri vakcine, s tim što je Sputnjik V trenutno dostupan samo za drugu dozu i naglasio je da vakcinacija protiče u najboljem redu, kao i da za istu postoji veće interesovanje starije populacije sa sve većim interesovanjem mladih. Na kraju izlaganja je apelovao na građane da vode računa, vakcinišu se i zaključio da je borba sa korona virusom bitka koju svako mora dobiti pojedinačno kako bi se izvojevala kolektivna pobeda.

Učešće u radu današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije uzeo je i direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević i javnost obavestio da je i služba psihijatrije isključena iz kovid režima i da će nakon dezinfekcije početi prijem pacijenata koji pripadaju toj službi.

„Respiratorni centar u Leskovcu je takođe zatvoren, svi pacijenti koji zahtevaju intenzivnu negu se šalju u bolnicu u Kruševcu i anesteziolozi i anestetičari zaduženi za njegovo vođenje su testirani i već sutra se vraćaju u svoju službu zahvaljujući čemu će krenuti takozvani hladni operativni program. Krenuće se sa operacijama kuka i kolena na ortopediji, operacije žučne kese i kile na hirurgiji, pacijenti koji očekuju dijagnostiku na skeneru će biti pozivani, počeće operacije katarakte i ako se nastavi ovakav pozitivan trend uslediće zatvaranje kovid bolnice u Leskovcu“ – rekao je direktor Dimitrijević i najavio da u Leskovac u toku naredne nedelje stiže mobilni mamograf i da će za sve zainteresovane pacijentkinje starije od 45 godina biti organizovani pregledi.

Categories: Društvo

Leave a Reply