Društvo

Zagrljeni u smrt otišli zajedno: Dan kada je prekinuta mladost Boška i Admire

Pre 28 godina dok je besneo rat u BiH, jedan par svojom ljubavi prkosio je ratu, podelama, nacionalizmu. Admira Ismić i Boško Brkić imali su samo 25 godina kada su odlučili braniti svoju ljubav i pobeći iz Sarajeva.

Na most Vrbanja koji je tada prostor bio između Armije RBiH i Vojske RS 18. maja 1993. godine došli su Admira i Boško, no snajperski metak prvo je pogodio njega, a zatim i nju. Dopuzala je do Boška, zagrlila ga i u smrt su otišli zajedno. Njihova tela danima su ležala na tom međuprostoru, izvukli su ih pripadnici radnog voda Vojske RS-a. Prvobitno su sahranjeni u Lukavici, a 1996. godine posmrtni ostaci sahranjeni su na groblju Lav.

Svake godine 18. maja na grobu Boška i Admire građani ostavljaju cveće, a i brojni turisti koji su saznali za ovu tužnu ljubavnu priču.

Admira i Boško, devojka i mladić različitih vera, nisu znali za razlike, maštali su o zajedničkom životu, verovali da ih ništa ne može razdvojiti. Voleli su se pod sarajevskim nebom, verovali da ljudskost, dobrota i ljubav mogu pobediti rat, mržnju i svo zlo koje se nadvilo nad Sarajevom.

Pesma grupe Zabranjeno pušenje Boško i Admira snimljena je 2013. godine i govori o tragičnoj ljubavi dvoje Sarajlija, Bošnjakinji i Srbinu, koji su rođeni iste godine, o njihovoj bezgraničnoj ljubavi otkako su se upoznali u srednjoj školi i o tome kako ih različitosti, ljudska zloba, rat pa čak ni smrt nisu uspeli rastaviti.

Boško i Admira prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Categories: Društvo

Leave a Reply