Društvo

DRUGI PIŠU: “Hrvatska je zemlja mrtvaca!” Rudan osudila govor mržnje u Borovo selu i poslala OŠTRU PORUKU VLASTIMA

Hrvatska književnica Vedrana Rudan ocjenila je u tekstu na svom blogu da u Hrvatskoj u vrijeme kada se zemlja suočava sa teškom situacijom u vezi sa korona virusom, udarne vijesti ne bi trebalo da budu one koje se odnose na incidente kao što je bio događaj u Borovom Selu gdje je grupa navijača uzvikivala “Ubij Srbina”.

Rudan smatra da se jučerašnji incident nije desio slučajno.

Ističe da se u Hrvatskoj ništa ne odvija spontano, a da će momci koji “nemaju kune u džepu za pivo i sendvič urlati štagod naručiocima padne na pamet”.

Konstatuje i da nećemo saznati ko su naručioci.

– Grupa divljaka je u Borovom Selu u pratnji policije urlala: Ubij, ubij Srbina. Navodno navijači. Narušavali su javni red i mir. Normalnima je jasno da je to bilo krivično djelo javnog podsticanja na nasilje i mržnju. Za takvo nedjelo predviđena je kazna do tri godine zatvora, za organizatore do pet – piše Rudan.

Pitajući se šta bi u Hrvatskoj zaista trebalo da bude prelomna vijest, ona ukazuje na to da dnevno od korona virusa umre “pun autobus ljudi, onaj veći”.

– Kad neko umre od korone, njegovi najbliži uglavnom nisu vakcinisani i moraju ostati u karantinu. Pogreb smiju organizovati tek nakon nekoliko dana. Mrtvaci se gomilaju. Bolnice nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču groblja koja takođe nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču…Gdje se smrzavaju naši pokojnici? U mesarama? Velikim trgovačkim centrima? Zatvorenim hotelima? Možda sam perverzna, ali baš ne bih željela ležati mrtva, žuta i kruta između dva goveđa buta – piše Rudan.

Ona je u tekstu nabrojala nekoliko afera koje su uznemirile hrvatsku javnost, te istakla da ljudi umiru od gladi, da im je dosta i korone i karantina, da nema kulture ni hemoterapije, nema posla, nema nade, ali da “ima samo kriminalaca na vlasti koji međusobno dijele plen, a sve ga je manje”.

– Ipak, dok god u Hrvatskoj bude nešto što se može ukrasti, vodiće se krvave bitke između razbojnika koji nikad nisu i nikad neće odgovarati nizašta. Zašto i bi? Hrvati su vo koji jedva čeka da ga tresne malj da najzad izdahne pa odahne.

Na kraju teksta vraća se na incident u Borovom selu i pita se ko bi ubio Srbina “kad bi zaista trebalo danas u Hrvatskoj krenuti u lov na Srbina”. – Hrvatska odavno nije zemlja lovaca. Hrvatska je zemlja mrtvaca – zaključuje Rudan. Izvor: Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply