Društvo

Dan kad je ruski vojnik pokorio nacistički Berlin

Crvena armija, koja je podnela najveći teret pobede nad Njemačkom u Drugom svetskom ratu, na današnji dan 2. maja 1945. godine zauzela je Berlin, a sedam dana kasnije usledila je nemačka kapitulacija.

Zauzimanje Berlina označeno je isticanjem sovjetske zastave na zgradu porušenog Rajhstaga u Berlinu.

Ova fotografija ima i svoju simboliku koja označava konačnu pobedu saveznika, odnosno poraz nacističke Nemačke.

Čuvena fotografija je svojevrsna repriza prvog postavljanja zastave na Rajstag. Prvobitno postavljanje zastave i vojnika koji je to fotografisao nije zabeleženo. Originalna zastava je postavljena 30. aprila kada je dvadesettrogodišnji vojnik Mikail Minin prvobitno postavio zastavu.

Tokom noći i dalje su se vodila žestoke borbe u Berlinu, u toku kojih su Nemci uspeli da skinu zastavu koju je Minin postavio. Fotografija koju svi znamo nastala je 2. maja 1945. godine kada se Jevgenij Kaldeji popeo na zgradu razrušenog Rajstaga i fotografisao kako dva sovjetska vojnika – Gruzijac Meliton Kantaria i Rus Mikail Jegorov postavljaju zastavu Sovjetskog saveza.

Ova fotografija postala je jedna od najpoznatijih ratnih fotografija dvadesetog veka i Drugog svetskog rata.

Inače, bitka za Berlin počela je 16. aprila, a u napadu su učestvovale jedinice Prvog beloruskog fronta maršala Georgija Žukova i Prvog ukrajinskog fronta maršala Ivana Konjeva.

Sovjetske trupe su najveći prodor zabeležile 30. aprila, kada su se probile u centar Berlina, a istog dana Adolf Hitler je izvršio samoubistvo.

General Vajdling, komandant odbrane Berlina, predao je grad Sovjetima 2. maja.

Na samom početku, 9. maja 1945, u 00.16 časova, tek što je otkucala ponoć, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga.

U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, dok su u ime saveznika, kapitulaciju nemačkih snaga ratifikovali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder, a tokom dana su vest o kapitulaciji objavili zapadni saveznici.

Deveti maj od tada se u Evropi i svetu slavi kao Dan pobede nad fašizmom

Categories: Društvo

Leave a Reply