Društvo

U Leskovcu donešen Operativan plan od poplava i druge značajne odluke za funkcionisanje

Većnici su se na ovoj sednici najpre izjasnili o donošenju Opreativnog plana od poplava za vode drugog reda na teritoriji grada Leskovca.

U obrazloženju ovog predloga šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Rade Velinov kazao je da je plan rađen u saradnji sa preduzećem Srbija vode i da na sveobuhvatan način predstavlja preveniranje izlivanja rečnih korita.

U cilju ove prevencije kako je podvukao Velinov biće usmerena svota od 30 miliona dinara, a ovim novcem biće sprovedeni radovi na Šainovačkom kanalu u vrednosti od 1,7 miliona dinara, Rudarskom kanalu za šta je opredeljeno 26 miliona dinara i rasteretnom Rudarskom kanalu suma od 1,7 miliona dinara. Ova odluka doneta je u cilju podsticaja za ulaganje svim investitorima na potezu Zelene zone, kako za strane, tako i za domaće investitore, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je naglasio da je grad Leskovac po četvrti put dobio BFC sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Cvetanović je podvukao da je naš grad jedini u Srbiji koji u kontntinuitetu dobija ovaj sertifikat, a jedino Nova Gradiška u Republici Srpskoj u regionu poseduje pored Leskovca ovaj sertifikat.

Pored Aptiva i Statovca još jedan značajni investitor iz Turske je zainteresovan za izgradnju pogona na ovoj lokaciji. Kako je kazao Cvetanović lokalna samouprava želi da u Leskovac dođe što veći broj investitora što će označiti i otvaranje novih radnih mesta, tržišno poslovanje i konkurentnost pri zapošljavanju mladih koji žele da ostanu u Leskovcu, što je i cilj aktuelnog rukovovodstva. Ova odluka je značajan podsticaj privrednicima i nije ograničena na vrstu delatnosti ili broj radnika koji će biti zaposlen.

Ova odluka, kako je ocenjeno u znatnoj meri će doprineti privlačenju investitora jer je za to već iskazano veliko interesovanje, zaključio je Cvetanović. Većnici su se pozitivno izjasnili i o Predlogu Odluke kojom se usvaja Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada za period od 2021. do 2023. godine. Ovaj plan kako je naglasiila Jelena Živković iz Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj usaglašen je sa nacionalnim i lokalnim planovima zapošljavanja i obuhvata sprovođenje konkretnih mera u cilju smanjenja nezaposlenosti. Zeleno svetlo dobio je i Predlog odluke kojom se daje saglasnost JP Elektroprivreda Srbije organku u Leskovcu za izgradnju razvodnog postrojenja u okviru kompanije Yura.

Kao proceduralna pitanja koja su u skladu sa važećim zakonskim propisima na sednici su usvojeni i Predlozi o Programu i načinu polaganja ispita o poznavanju grada i propisa iz oblasti taksi prevoza  Na sednici je usvojen i Predlog rešenja o obrazovanju komisije za polaganje ispita o ponašanju grada u oblasti propisa vezanih za taksi prevoz. .

Categories: Društvo

Leave a Reply