Obrazovanje

Ministar Branko Ružić u Leskovcu: Od oktobra dualno obrazovanje na fakultetima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić boravio je danas u Leskovcu i ovom prilikom razgovarao sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada. On je ovom prilikom najavio da će u naredne dve nedelje biti usvojena  Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, a učenicima i svim zaposlenima u školama Srbije zahvalio je „na odgovornom ponašanju u krajnje vanrednim okolnostima“.

– Imali smo visok stepen odgovornosti u školama i zahvaljujući tome nismo izgubili ni jedan dan obrazovnog procesa. U Srbiji imamo 1700 škola, 1200 osnovnih i 500 srednjih, pa je jasno da to nije bilo lako, niti moguće, bez pune posvećenosti zaposlenih u školama, učenika i roditelja – rekao je Ružić i naglasio da se brzo reagovalo na pandemiju sa kojom smo se suočili. On je kazao da je do sada imunizovano oko 55.000 prosvetnih radnika, a direktore je pozvao da utiču na zaposlene u školama  da se vakcinišu. Biće veliki uspeh ukoliko dođemo do „zelene grane“ i da završimo ovu školsku godinu tako što ćemo zadovoljiti ne samo formu već i suštinu vaspitno-obrazovnog rada – poručio je Ružić.

Ministarstvo će iz analize minulog probnog ispita izvući zaključke i pouke. Ono će uvažiti vanredne okolnosti, ali će insistirati i na zadovoljenju svih komponenti završnog ispita što se odnosi i na potvrđivanje stečenog znanja tokom školovanja. Ružić je rekao direktorima da treba održavati pripremnu nastavu i dodao da, uz digitalizaciju, ceo proces završnog ispita postaje sve transparentniji. Ministartsvo insistira i na tome da se takmičenja učenika nastave, uz poštovanje protivepidemijskih mera.   

– Državna matura je ogromna reformska incijativa koju radimo sa Evropskom unijom. Iako je planirano da počne sledeće godine zaključili smo da nije spremna ni i sertifikacionom ni u kvalifikacionom smislu. Smatram da bi to bio preuranjeni korak u trenutnim okolnostima i zato sam formirao radnu grupu koja ima zadatak da u relativno kratkom roku pripremi sve što je za to neophodno – zaključio je Ružić. On je učestvovao i na sastanku sa temom „Dualne studije u visokom obrazovanju“, u organizaciji Akademije strukovnih studija Južna Srbija, a posetio je i leskovačku Gimnaziju. U amfiteatru Akademije strukovnih studija Južne Srbije u Leskovcu danas su potpisani ugovori o dualnom modelu obrazovanja između ove obrazovne ustanove i leskovačkih privrednika, ali i privrednika iz drugih gradova poput Niša, Aleksinca, Palića, Vlasotinca. Ukupno 30 studenata sa Odseka za poslovne studije u Leskovcu imaće priliku da nakon današnjeg potpisivanja ugovora u okviru 5 studijskih programa od oktobra meseca praktična znanja stiče u 15 kompanija koje su podržale ovu inicijativu. aStudijski programima o kojima je reč su Menadžment tehnologije, hrane i gastronomije, Turizam i ugostiteljstvo, Menadžment u biznisu, Poslovna informatika i e-biznis i  Finansije, računovodstvo i bankarstvo.

„Dualni model obrazovanja u nastavi je novina u visokom obrazovanju i uvodi se sa ciljem kvaliteta obrazovanja, sticanja savremenih kompetencija, odnosno sa ciljem sublimacije znanja, veština sposobnosti i stavova putem učenja kroz rad. Ponosni smo na to što je Akademija strukovnih studija Južna Srbija među prvima prepoznala značaj dualnog obrazovanja i što će od sledeće školske godine početi sa realizacijom dualnom modela na Odseku za poslovne studije Leskovac. Na taj način studenti koji se opredele za ovaj način studiranja učiće teoriju na Odseku, a praktične veštine će sticati kod velikog broja poslodavaca sa kojima će ugovor danas biti potpisan“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. S obzirom na to da je Leskovac sedište Akademije, kako je dodao Cvetanović, drago mu je da u ovom programu učestvuju lokalni privrednici poput DOO Koliba, Primanova, Braća Đokić, Fungo jug, Groš, Pekara Maja ali i mnogi privrednici iz drugih gradova poput Niša, Aleksinca, Palića, Vlasotinca, sa kojima se na ovaj način povezuju i šire saradnju i van granica našeg grada.

„Od ovog vida obrazovanja benefite ima i kompanija i pojedinci ali i sama lokalna samouprava. Dualni model studija je značajan za studente, uče kroz rad, pripremaju se za posao u struci i za to dobijaju novčanu nadoknadu, ali i za poslodavce jer dobijaju obučene, spremne i mlade kandidate. Kombinacijom teorije i praktične nastave naši sugrađani će u svet privrede zakoračiti sa radnim iskustvom koje će se sigurno u daljem životu pokazati kao značajan elemenat. ovako pripremljeni studenti će lakše naći posao, svoje mesto u kompanijama u našem gradu i na taj način ostati ovde, a u budućnosti doprinositi još većem napretku našeg grada, što je cilj svih nas da se razvijaju gradovi poput Leskovca ali i čitava Srbija jer je upravo ovo za našu decu i sadašnjost i budućnost“, istakao je gradonačelnik Leskovca.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar prosvete Branko Ružić, koji je na samom početku svog obraćanja ocenio je da je ovo pozitivan iskorak u našem obrazovnom sistemu i da je cilj njihovog insistiranja da uvedu dualno obrazovanje pre svega pružanje mogućnosti deci da steknu veštine, praktična znanja pre nego što započnu svoj prvi radni dan.

„Svi znamo da taj prvi radni dan počinje sa raznim izazovima , stresnim situacijama, upoznavanjem sa pravilima, kolektivom, hijerarhijom i u tom smislu je važno da smo dualni model uveli u naš obrazovni sistem da to traje već 4,5 ili 6 godina, da smo model uvezli od onih koji su praktično najbolji na tom polju, a to su Švajcarci i Nemci i želimo da naučimo decu šta znači taj timski rad , tako da na taj način otklonimo njihove strahove, tremu i dajemo mogućnost da praktično započnu svoj radni vek odmah po završetku određenog nivoa obrazovanja i stečenog znanja u tom prethodnom periodu“, smatra Ružić.

Ministar je naglasio da je velika sreća to što su Vlada Republike Srbije i državni vrh uspeli da dovedu sve više i više novih investirora, kompanija i fabrika, sada već tehničko-tehnološki mnogo razvijenijih nego što je to bio slučaj pre 7 ili 8 godina.

„Do danas smo svedoci da je kroz srednjoškolsko dualno obrazovanje prošlo preko 10 000 učenika na 47 različitih programa u saradnji sa preko 800 kompanija, to je jedan dobar pokazatelj i logično je da pređemo sa tim modelom i na studije, na visoki nivo obrazovanja i učenje kroz rad je integralni deo tog studijskog programa po dualnom modelu studija i predstavlja jedan organizovan proces tokom kojeg studenti uz prisustvo njihovih mentora praktično stiču, primenjuju teorisko znanje u praksi u nekoj od kompanija“, smatra ministar.

Kako je objasnio, ovaj studijski program je tako koncipiran da aktivna nastava mora da bude zastupljena sa najmanje 450 časova godišnje, prosečno na nivou celog studijskog programa, a učenje kroz rad najmanje 450 sati prosečno.

„Mislim da je to pokazatelj jednog balansa da želimo da teoriju praktično sagledamo i primenimo i u praksi i da iz toga iznikne jedno novo stečeno znanje koje će biti dobro i za studente i privrednike. Danas ovde imamo priliku da svi budemo svedoci jedne afirmativne lepe priče. Akademija je pokazala spremnost, ali naravno i i vitalnost i jasnu orijentaciju da odgovori na potrebe lokalne privrede i u sva tri odseka i u Leskovcu i u Blacu i u Prokuplju izrađeni su programi koji su spremni za proces akreditacije, a 30 studenata sa Odseka za poslovne studije u Leskovcu uveren sam, da će, nakon toga da uđu u svet rada i da dođu do radnih mesta“, poručio je Ružić.

Pomoćnica ministra Gabrijela Grujić kazala je da od marta meseca do danas imaju u okviru Akademije čak 9 prijavljenih programa, 5 u Leskovcu, 4 Prokulju, 2 u Blacu i da je to jedan fascinantan rezultat. 30 studenata koji će imati priliku da se školuju po ovom modelu od oktobra meseca i danas 15 kompanija, to nam govori da smo na dobrom putu i da smo danas svi koji treba da budemo ovde u sali upravo na pravom mestu i zajedno, sa istim ciljem, a to je nešto što se dugo nije događalo u Srbiji“, rekla je Grujićeva.

U ime domaćina obratio se vršioc dužnosti predsednika Akademije strukovnih studija Južne Srbije Zvonko Zlatanović, rekavši da oni apsolutno podržavaju uvođenje dualnog sistema školovanja u visokom obrazovanju  Nastavnik veština profesor Momčilo Conić rekao je ovom prilikom da se obraća ispred najboljeg studijskog programa, Menadžmenta tehologije hrane i gastronomije i da su upravo oni učili od najboljih, od Švajcaraca i Nemaca. „Za nepunih mesec dana mi smo okupili naš dualni sistem i naše privednike od Subotice do Preševa, to su kompanije gde naši studenti rade prakse i radili su svih ovih godina i jako dobro se pokazali, posebno bih se zahvalio gradonačelniku Leskovca koji je bio za naše studente tu, bez obzira što visoko obrazovanje nije bilo u nadležnosti grada i njegovog tima, ali napomenuću da smo mi sa svojim timom obišli 17 zemalja, učestovali na prestižnoj Olimpijadi u Nemačkoj, doneli 300 medalja našem gradu, 17 pehara i 13 puta bili najbolji junior tim. Zahvaljujući našem gradonačelniku  koji je imao sluha i podršku i finansijsku i celom timu njegovog kabineta koji nam se uvek našao kada je trebalo da nas isprati negde, da njega nije bilo ne bi se razvio ovaj gastornomski program toliko, jer smo rodoljubi i volimo ono što Leskovac ima a to je nešto najbolje, hrana juga Srbije koja je prepoznatljiva svuda u svetu“, poručio je Conić i dodao je da veruje da će svi studneti ući u dualni sistem obrazovanja,  jer kadrova je jako malo na tržištu.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply