Društvo

76. godišnjica junačkog proboja zloglasnog logora Jasenovac. Izraelski ambassador Hrvatima: Bez relativizovanja krvavih zločina ustaša i zločinačkog karaktera NDH

Ustaški režim, jedan od najgorih koji su sarađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu, poručio je svojevremeno izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor.

Naime, Mor je povodom obeležavanja 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca saopštio da je ustaško vođstvo i njegovi krvnici bili podstaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, verske nesnošljivosti i mržnje.

„Na dan (22. aprila) kada se obeležava 76. godišnjica junačkog proboja iz Jasenovca, zloglasnog ustaškog koncentracionog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene na stotine hiljade nevinih ljudi”, naveo je tom prilikom Mor i poručio da smo obavezni da uložimo sve napore da bi se očuvalo sećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve.

Moramo se, ukazao je, podsetiti na zločinački karakter takozvane „Nezavisne Države Hrvatske” (NDH) i njenu zlu politiku prema Jevrejima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima.

„Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i decu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svetom”, naveo ja izraelski diplomata.

Moramo, poručio je, da nastavimo da podižemo glas protiv „rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Šoe (Holokausta) i kriminalne prirode nacističke ideologije i saradnika nacističke Nemačke, uključujući i Nezavisnu Državu Hrvatsku”.

„Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ućutkaju istorijska istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi saradnici i saveznici”, naveo je, preneo je Tanjug.

Ambasador je poručio da je suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i istrajno uprkos svim poteškoćama, prenela je onda zagrebačka N1 TV.

„Samo ćemo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladoga naraštaja osigurati da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo u Jasenovcu i drugde u Evropi”, naveo je Mor.

Istakao je da zaista imamo obvezu prema sebi samima, prema svojim porodicama i prijateljima a i prema budućnosti: da se sećamo što se dogodilo – za pouku i upozorenje.

„Šoa (Holokaust) se dogodio – dakle, može se dogoditi opet”, stoji u pisanoj izjavi ambasadora Mora. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply