Sport

Srbi i Grci su igrali fudbal uz NATO bombe – „Fešta usred katastrofe, takav smo narod“

Fudbaleri Partizana su 7. aprila 1999. godine odigrali jednu od najčudnijih utakmica ikada – usred NATO bombardovanja Srbije, u Humskoj su pod sirenama, s targetima na dresovima ugostili atinski AEK u prijateljskom meču (1:1). Sada, 22 godine kasnije, na Marakani će 7. aprila snage odmeriti Partizan i Zvezda u 164. večitom derbiju.

Sputnjik sport je tim povodom kontaktirao Ivicu Ilieva, koji se te čuvene 1999. godine našao na terenu, pred 15.000 navijača.

Tada je sa saigračima i grčkom braćom prkosio NATO bombama koje su zasipale Srbiju i Crnu Goru, odnosno SR Jugoslaviju.

Pokušao je bivši napadač crno-belih, trenutno zadužen za sportska pitanja u taboru Partizana, da se priseti što više detalja tog jedinstvenog meča sa Atinjanima.

„Znam da imam neku nestvarnu sliku. Imali smo naslikane mete na dresovima. Bio je prisutan prkos na terenu zbog svega što se dešavalo. Mislim, takva smo nacija, ponosna. Nestvaran je bio ceo taj period uopšte, kako smo funkcionisali, koliko smo bili opušteni, s obzirom na to kakva je bila situacija. Čovek u našoj zemlji da se tako ponaša u takvim okolnostima… Jednostavno, mi smo ljudi koji idu iz krajnosti u krajnost“, kaže Iliev za Sputnjik sport.

Όταν η ΑΕΚ έσπασε το φράγμα των Νατοϊκών βομβαρδισμών και κέρδισε τον πόλεμο!
Το σημαντικότερο γκολ της ιστορίας της, σαν σήμερα το 1999.#aekfc #aek #NATO #partizan pic.twitter.com/zN0y1OGrpE

— Xristos Papadopoulos (@papadoo__) April 7, 2020

​Naš sagovornik kaže da je na terenu bilo „sve normalno“, da se osećao mirno i staloženo, uprkos svemu što se tih dana dešavalo.

„Nisam imao nikakve negativne misli, negde sam bio ponosan da možemo svima, celom svetu da pokažemo naš nacionalni ponos. A utakmica, ona je bila prijateljska, rezultat je, zna se, bio u drugom planu“, evocirao je Ivica uspomene na 1999. godinu koju Srbija pamti po NATO agresiji dugoj 78 dana, u kojoj je poginulo oko 2.500 civila, kao i 1.031 pripadnik vojske.

Fešta u katastrofalnoj situaciji

Bilo, ne ponovilo se! I upravo je reč prkos, koju je naš sagovornik iskoristio u samom uvodu, nešto što savršeno opisuje taj period.

Nemoćni ste pred agresorom koji vas s neba zasipa bombama, osiromašenim uranijumom, ali – vi se borite da ukažete svetu na nepravdu i teror koji NATO vrši nad vašom zemljom.

Partizan – AEK 1:1 1999. godine

Stanoje asistirao Kežmanu za vođstvo crno-belih na tom meču. pic.twitter.com/SvOKyNlGkH

— Grobarko Partizanović⚽️ 🆗 (@GrobarkoPFC) March 17, 2021

​„Da, baš tako. Saglasan sam da je prkos, reč, koja najbolje oslikava celu priču. Što se samog meča tiče, rezultat je bio u drugom planu. U takvim okolnostima treba da dođe jedan klub da odigra takvu utakmicu. Grci – bratski narod, kako drugačije nego na tako veliki način da ti pokažu da su uz tebe. Generalno, stvarno zahvalnost za sva vremena. Onako su se s nama poistovetili, onako da kažem suprotstavili svemu tome“, zahvalan je pravoslavnoj braći Iliev.

Pre početka susreta igrači oba tima, pred 15.000 navijača, među kojima je bilo i Grka, Makedonaca, razvili su transparent na sredini terena, na kojem je pisalo: „NATO prekini rat, prekini bombardovanje“.

„Sećam se toga, ali sad detalja baš i ne. Verovatno kada bih video sliku neku nešto, vratilo bi me u taj trenutak. Generalno, gledam tu neku ukupnu sliku, koja je za taj period bila neverovatna. Svaka čast i Grcima, znali su gde dolaze, bili su svesni svega. Kao što bismo i mi u obrnutoj situaciji znali gde odlazimo. A na terenu, to je sve izgledalo kao neka fešta. U katastrofalnoj situaciji mi smo pravili veselje. Kao što je narod izlazio na mostove da prkosi i da igra kolo“, ističe Iliev.

Partizan Belgrade vs AEK Athens (1999) #FKP pic.twitter.com/baaWvlHZRy

— Futbalk (@futbalkofficial) April 24, 2018

​Na pitanje kako komentariše što se godinama diskutuje od tome da li bi Srbija trebalo da pristupi NATO, Iliev nije želeo da se upliće u politiku. Već je ostao dosledan svom terenu.

„Znate kako, to su neka pitanja koja izlaze van sporta. Generalno volim da pričam o temama koje se tiču spota, a ne o nečemu za šta nemam argumente jer se ne bavim time. I sad bi bilo laički neodgovorno da ja to medijski pominjem. Volim da pričam o stvarima u koje se razumem“, jasan je naš sagovornik.

#Partizan je dočekao atinski #AEK klub koji je srušio embargo i došao u Srbiju 07.04.1999. @AEK_FC_OFFICIAL ευχαριστώ pic.twitter.com/MESr5WsRhR

— tri tačke (@Tri_Tacke) April 7, 2015

​Simbolika – večiti derbi

Jasno je da je 164. večiti derbi bila neizbežna tema sa Ivicom Ilievom. Puka slučajnost ili simbolika, 22 godine kasnije, 7. aprila, Partizan će s najvećim rivalom odmeriti snage, a ulog bi mogla da bude titula.

Isključivo u slučaju da crno-beli dođu do tri boda u gostima, jer Zvezda ima plus devet, devet kola pre kraja. sputniknews.com

Categories: Sport

Leave a Reply