Društvo

U Obiliću kod Bojnika obeleženo sećanje na podizanje Topličkog ustanka

 U selu Obilić nedaleko od Bojnika, na mestu gde je 26. februara 1917. godine doneta odluka  o podizanju Topličkog ustanka, danas  je prigodnom svečanoscu održan spomen na ovaj značajan istoriski datum. Toplički ustanak je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata kazao je Tomislav Tomić, potpredsednik Republičkog odbora saveza potomaka ratnika Srbije koji je ujedno i predsednik ovog saveza za južnu Srbiju. Tomić je dodao da je u Obiliću u kući Milutina Dragovića doneta je odluka o pokretanju Topličkog ustanka koju je podržalo 300 ljudi svojim glasovima jer su bili spremni da se suprostave bugarskom okupatoru.On je podvukao da se ovaj ustanak od strane mnogih istoričara naziva i trećim srpskim ustankom.

Ovaj ustanak kako je rekao Tomić trajao je do 20. marta  1917., a obuhvatao je oslobođene teritorije Puste Reke, Toolice, Jablanice sve do Kopaonika.Ustanak je krvavo ugušen od strane Bugara koji su  to učinili trupama koje su brojale čak 30.000 vojnika.

Pored spomen obeležja u Obiliću učenici Tehničke škole ,,Boško Krstić’’ iz Bojnika izveli su prigodan program u znak sećanja na pustorečke junake iz prvog svetskog rata.To su najpre ilustrovale pesmom Tamo daleko Milica Branković i Kristina Radovanović. Nakon toga Milica Branković je govorila i stihove posvećene ovom herojskom činu. Kraj spomenika u junačkom Obiliću kod Bojnika vence i cveće položili su predstavnici lokalne samouprave i  Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912.do 1920.

Categories: Društvo

Leave a Reply