Društvo

LESKOVAC: Još uvek nepovoljna epidemiološka situacija ocena je Gradskog štaba za vanredne situacije

Na osnovu analize pokazatelja, gde se zapaža trend pada broja novozaraženih lica coronavirusom, procenata pozitivnosti, broja pacijenata na bolničkom lečenju i broja pregleda u Covid ambulantama, može se zaključiti da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije na teritoriji grada Leskovca, kazala je epidemiolog leskovačkog ZZJZ dr Zorana Kulić.

Ona je dodala da je u posmatranom periodu od 1. januara do 1. februara može uočiti trend pada broja registrovanih slušajeva covida 19, sa povremenim dnevnim oscilacijama i to za 79,40 odsto u odnosu na broj registrovanihu decembru 2020. kada ih je bilo 1874. Kulićeva je podvukla da je zapažen i pad prosečnih nedeljnih vrednosti pozitivnosti koje su se kretale od 12,4 do 7,6procenata, dok je u decembru najveći procenat pozitivnosti iznosio 33,7 odsto u periodu od 7. do 13. 12.2020. godine.

Dr Kulić je istakla i činjenicu da su prošireni kapaciteti Covid bolnice vraćeni u redovan režim rada. Na današnji dan hospitalizovan je 61 pacijent sa srednje teškom i težom kliničkom slikom, dok se u Covid ambulanti smanjuje broj pregleda za 48,2 odsto. U strukturi broja obolelih, kako je rečeno je uglavnom radno sposobno stanovništvo sa 50,78 procenata. U periodu od 1.1 do 1.2., kako je kazala dr Zorana Kulić prijavljeno je u Leskovcu 20 smrtnih ishoda sa teritorije grada čija je prosečna starost 73 godine.

U periodu od proteklih mesec dana vakcinisano je 13.140 osoba na području Jablaničkog okruga,dok je u samom gradu taj broj iznosio 9.573, a procentualno obuhvat je 6,61 odsto, dok je u istom periodu revakcinisano 309 lica.Ona je naglasila da uprkos padu obolelih nema mesta za opuštanje i da sve postojeće mere zaštite ostaju na snazi. Ona je ujedno istakla da je prioritet svih prioriteta imunizacija stanovništva.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije je naglasio da je tokom vikenda izvršena dezinfekcija vakcinalnih punktova i da od danas vakcinacija teče planiranom dinamikom na pet punktova u gradu. On je dodao da je samo danas do 12 sati na području grada vakcinisano 188 lica i da je predviđeno da taj broj do večeras bude 230, izneo je i činjenicu da su volonteri Kol centra u stalnom dežurstvu i da su do sada primili 1255 poziva, a samo danas do 12 sati broj poziva iznosio je 109. Kako je naglasio Cvetanović trenutno je u leskovačkoj Covid bolnici hospotalizovan 61 pacijent, od čega je njih 30 iz Leskovca, registrovana su danas 2 prijema, 1 otpust, 1 smrtni slučaj, 50 njih je na kiseoniku, a 5 na respiratoru.

Categories: Društvo

Leave a Reply