Društvo

Cvekla: Riznica vitamina i minerala

Cvekla je posebna, i retkost je da neko povrće kao što je cvekla ima toliko široku lepezu hranljivih sastojaka i antioksidanata – rekla je nutricionistkinja Kamil Skoda. A uz pravilnu pripremu, cvekla takođe može biti iznenađujuće ukusna. Boju cvekla dobija od betalaina, koji sadrži antioksidante. Antioksidanti su prirodna jedinjenja koja štite vaše ćelije od oštećenja. Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka ili drugih bolesti. Cvekla ima i protivupalna Cvekla ima i protivupalna svojstva, navode stručnjaci, a blagotvorna je za one koji imaju probleme sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, astmom i gojaznošću.Cvekla poseduje i vlakna koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, održavanju zdrave težine, smanjenju holesterola.

– Cvekla sadrži i nitrate koji pomažu u širenju krvnih sudova a to može pomoći kod krvnog pritiska, i povoljno uticati na rad mozga – dodala je Skoda.

– Kada je reč o vitaminima i mineralima, cvekla je dobar izvor folata, vitamina B koji je posebno važan tokom trudnoće. Takođe je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina C – objašnjava Skoda. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply