Društvo

ZANIMLJIVOST: “Kineski dolar”: Otporna biljka za koju se veruje da donosi novac i blagostanje

Prema starim verovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti finansijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoleća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar sobna je biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo (proleće i leto), možete je držati vani, ali s početkom jeseni potrebno ju je uneti unutra jer će niske temperature teško preživeti.

Ta zimzelena biljka može se razmnožavati semenom, ali najlakše se razmnožava rezanjem. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korenje. Tada se presade u nove tegle s dodanom ralom kompostnom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalevanja mora osušiti. Za vreme vrućih dana biljku slobodno zalevajte često kako joj se listovi ne bi obesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspeti na polusenovitom mestu, dobro je da ima čim više svetlosti, no nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Po nekim istočnjačkim verovanjima, jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom bujne zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana već i bogatstvo. Upravo se za kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni iz generacije u generaciju. Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply