Društvo

Predsednik Vučić na svečanoj dodeli plakete za životno delo legendarnom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj dodeli plakete za životno delo legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru Dušanu Ivkoviću.

Svečanost povodom dodele ove nagrade legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru, održava se u Muzeju Jugoslavije povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Sportskog društva Radnički.

Vučić je na početku obraćanja govorio koliko je Radnički veliki i dodao koliko mu je bila velika čast da sluša i nauči što više o njemu i ljudima koji su ga činili i koji sa čine.

– Ovde su mnogi velikani košarke, mnogo je prošlo kroz druge sportove i ostavili su neizbrisiv trag. Hvala na doprinosu. Odlikovanja se ne dobijaju lako, a orden je mnogo teži. Vi ste nosioci dva ordena – rekao je Vučić i dodao:

– Mnogo toga sam naučio o sportistima Radničkog, on je naš verovatno najstariji klub koji je uspeo da zadrži svoje ime i tradiciju iako je bilo naređeno. Naš posao je da izgradimo halu, već ćemo početi.

– Poštovani gospodine Ivkoviću kada sam prvi put razgovarao šta bi trebalo da uradimo za Radnički sa Radetom i Dušanom lako smo se dogovorili. Zvezda i Partizan imaju više navijača ali su uvek voleli Radnički ali je mali broj njih poput Ivakovića bio odan ideji da se napravi korak ka budućnosti da se ne živi od prošlosti – rekao je Vučić.

– Rekli smo obeležćemo 100 godina ali ćemo da se trudiimo da napravimo Radnički za funkcioniše narednih 100 godina. Da nije bilo predsednika Vučiča ne bismo ni pomislili da uradimo sve ovo, bez našeg počasnog pokrovitelja – rekao je Ivković i dodao:

– Hvala Radničkom za životmo delo i u prethodnih 100 godina bilo je sportista, funkcionera i navijača koji su zaslužili slično odlikovanje. Vrhunske rezultate sam ostvario sa reprezentacijom i klubovima. 

Duda Ivković je od dece Radničkog dobio mali poklon. Deca koja treniraju u Radničkom zahvalili su se legendi za sve što je uradio za klub.

– Mali dar za velikog čoveka, od srca hvala – poručila je devojčica.

Predsednik Aleksandar Vučić i Dušan Ivković pre dodele nagrade legendi odigrali su partiju šaha!

– Partija sa legendarnim Dudom Ivkovićem – poručio je predsednik na Instagram profilu!

Podsetimo, u junu 2018. Aleksandar Vučić se sastao sa delegacijom Sportskog društva „Radnički“, sa kojom je razgovarao o obeležavanju stogodišnjice postojanja ovog društva.

On je tada prihvatio predlog da bude počasni pokrovitelj obeležavanja 100. godišnjice postojanja Radničkog.

– Ovo je ogromna odgovornost i obaveza, da svojim autoritetom pomognem obnovi velikih sportskih uspeha koje je Radnički postigao na terenu – rekao je predsednik Srbije tada.

Ivković je tokom karijere trenirao Radnički iz Beograda, Partizan, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Olimpijakos, CSKA Moskvu, Dinamo iz Moskve i Efes, gde je i završio karijeru.

Sa reprezentacijom Srbije je kao selektor osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine, sa selekcijom Jugoslavije tri zlata na Evropskom, 1989, 1991. i 1995. godine , zlato na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Takođe, osvojio je i zlato na Univerzijadi u Zagrebu 1987. i Edmontonu 1983. godine.

Bio je selektor reprezentacije, koju je kao trener vodio Željko Obradović, a tada su osvojena zlato i bronza na Evropskim prvenstvima (1997. i 1999.) i srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Ivković je 2012. godine proglašen za najboljeg trenera u Evroligi, a 2017. je primljen u FIBA kuću slavnih. Pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply