Društvo

NAŠ UGAO ZA PRAVI SPAS: 12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija

Naučnici s Washington University School of Medicine istraživali su nastanak urinarnih infekcija.

Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određeni spojevi iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju gvoždje i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sastavu pretvaraju se upravo u te spojeve koji spečavaju rast bakterija.Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije trebali biste izbegavati gazirana pića i prehranu s velikim udelom životinjskih proteina Namirnice s velikim udelom polifenola su:

1. Sveže borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj

5.Tamna čokolada

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko veštačkih dodataka prehrani takođe loši, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni.

To ne znači da morate jesti samo citruse. Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogatom vitaminom C poput kelja, prokulica i brokule.

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u mrkvi, batatu i dinji.

U svoju prehranu obvezno uvrstite i beli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Categories: Društvo

Leave a Reply