Društvo

U Srbiji stiglo milion doza kineske vakcine! Predsednik Vučić lično dočekao avion: Spasićemo na hiljade života! Primiću ‘Sinofarm’, apsolutno sam siguran u njegovu bezbednost!

Milion doza vakcine kineske kompanije „Sinofarm“ stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine na beogradskom aerodromu dočekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu “Nikola Tesla“ avion „Er Srbije“ kojim je u Srbiju iz Kine dopremljeno milion doza vakcine kompanije “Sinofarm“.

Avion „Er Srbije“ kojim je dopremljen prvi kontigent kineske vakcine protiv korona virusa sleteo je na aerodrom „Nikola Tesla“ oko 9.45.

Pored predsednika, avion sa cepivom su dočekali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je, u razgovoru sa novinarima na aerodromu, rekao da će vakcina biti u upotrebi čim dobije dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

On je dodao da Srbija još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već da su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora – sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik V i sa Kinezima. – Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu – rekao je Vučić i dodao: Ovo je ogromna stvar za nas! Kinezi su nam poslali najveće količine vakcine. Izvukli smo maksimum od naših partnera! Izborili smo se da zemlja može da dobije najviše. Predsednik je poručio da je zahvalan kineskom predsedniku Si Đinpingu na još jednom znaku prijateljstva, ali i ambasadorki Čen Bo za uložen trud.

Siguran sam u bezbednost kineske vakcine, i ja ću primiti ovu vakcinu, i ovo je veliki znak prijateljstva, budući da smo jedina zemlja u Evropi koja je dobila ovoliku količinu vakcina. Ovo će značiti velikom delu naše populacije – rekao je predsednik za kineske medije.

Čen Bo je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što danas sa predsednikom Vučićem dočekuje vakcinu kineske kompanije Sinofarm.

– Naša dva naroda se zajedno rame uz rame bore sa koronom – rekla je Bo.

 Kako kaže, ova vakcina je zvanično registvorana u Kini 30. decembra prošle godine, i dodaje da nakon 16 dana već stiže u Srbiju.

Predsednik Srbije je rekao da je današnji dan jako važan i da je na ovom aerodromu sve nekako i počelo – onda kada se roba iz Kine i drugih zemalja sačekivala, ali i kada je Srbija slala pomoć.

– Hvala Si Đinpingu na korektnosti, prijateljstvu i velikoj kolčini koju je teško izdvojiti. Molio sam Sija da nam pomognu i hvala mu jer, za sve što sam tražio za Srbiju, uvek je imao razumevanja i pomagao nam je nesebično – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da sa ovim dozama može da se vakciniše 500.000 ljudi i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali sa ovoliko doza. Dosada su, kaže, vakcine u Srbiji spasile nekoliko desetina života, a novim dozama biće spaseno hiljadu.

 – To nam je zadatak: da spašavamo živote i ono što pobeđuje koronu jesu vakcine. One su važne za zdravlje, ali i za ekonomiju. Gledaćemo da se što pre vratimo u život i da radimo mnogo više. Svi ćemo morati da radimo mnogo više kako bismo bili najuspešniji u Evropi. Nećemo više da smo na začelju, već želimo da smo prvi – rekao je predsednik.

U borbi za bolju ekonomiju je, kako kaže, strahovito važno što raspolažemo ovolikim brojem doza.

– Naša inicijativa je otišla ka vladi i da se među prioritetima za vakcinaciju stave i novinari – rekao je Vučić.

Zamolio je da se vakcinacija ubrza i da od utorka „krene svuda“.

– Neka vakcina ode i u najudaljenije Srbije! Moramo da se potrudimo i da ne kasnimo sa projektima. Preko kovaksa ugovaramo oko 463.000 Astra Zeneke, tražićemo i Moderninu vakcinu i do juna-jula bi trebalo da imamo oko 5-6 različitih vrsta vakcina u Srbiji – najavio je predsednik. Odgovarajući na pitanja novinara o raznim kritikama, Vučić kaže da mu je posao da spasava živote ljudi.

– Uradili smo veliki posao i hvala kineskim prijateljima sa kojima saradnja raste u svim oblastima – kaže predsednik.

Dodaje da ga ne interesuje ko se od država ljuti, ko se ne ljuti, već samo da se uradi dobro za građane i da se nabavi vakcina.

– Naučio sam da me udaraju po leđima, ali mislim da ne postoji razlog za kritike jer se mi borimo za živote svojih ljudi, kao što bi se oni borili za svoje. Možda smo malo snalažljiviji od drugih, dok su neki zakupili 200 posto više vakcina od broja građana – kaže Vučić.

Predsednik je rekao da će se za 7-8 dana vakcinisati kineskom vakcinom.   

– Važno mi je da nisam bio među prvima da neki ne bi rekli da sam sebe spasavao. Važnije od toga da ja primim je da prime najstariji u našoj zemlji – kaže predsednik.

Dodaje da je kineska vakcina dozvoljena za sve starije od 18 godina, a uskoro se, kaže, očekuje dozvola i za vakcinu za decu od 3 do 17 godina. To će biti prva vakcina ove vrste.

– Ova vakcina je uspešna skoro 90 odsto u Emiratima i ona je generalno gotovo sto odsto uspešna jer je verovatnoća da se zarazite, svedena na minimum – rekao je predsednik. Pink.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply