Društvo

Crveni krst upućuje pomoć za pogođene poplavama – a gde je Vlasotince?!

Crveni krst Srbije saopštio je da danas i sutra upućuje pomoć za više od 200 porodica na teritorijama opština Doljevac, Žitorađa, Medveđa, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac, Niš, Bela Palanka i Pirot, koje su pogođene poplavama, vrednu 1,9 miliona dinara. A gde je Vlasotince pita se deo gradjana iz vlasotinačke ulice Marka Oreškovića?!

Pomoć je, kako se navodi u saopštenju, opredeljena na osnovu procene potreba i utvrđenih prioriteta, a sastoji se od hrane, sredstava za ličnu higijenu, dezinfekcionih sredstava, sušilica za vlažne zidove i setova za čišćenje nakon poplave, ukupne težine 9.250 kilograma i vrednosti 1.901.250 dinara. Pored toga, Crveni krst Srbije je na poplavljena područja uputio i 51 sušilicu za vlažne zidove ukupne vrednosti 25.000 evra.

Pomoć Crvenog krsta Srbije koja se upućuje danas i sutra sastoji se od 205 porodičnih paketa hrane, od kojih svaki teži 7,5 kilograma, 205 porodičnih paketa sredstava za ličnu higijenu, od kojih svaki teži osam kilograma, 205 setova za higijensko čišćenje kuća, od kojih svaki teži 20 kilograma, 205 pari čizama, 225 litara dezifekcionih sredstava, kao i od 51 sušilice za vlažne zidove kuća.

U saopštenju se podseća da je Crveni krst Кosova i Metohije do sada uputio pomoć u opštine koje su pogođene poplavama i to u: Lipljan, Gračanicu, Кosovo Polje, Кosovsku Кamenicu, Vučitrn i Кosovsku Mitrovicu.

„Crveni krst Srbije će nastaviti da dostavlja pomoć stanovništvu koje je postradalo od poplava u skladu sa potrebama korisnika i svojim mogućnostima, a u koordinaciji sa lokalnim štabovima za vanredne sitacije u mestima koja su pogođena poplavama“, najavili su u toj organizaciji.

Vodosnabdevanje tehničkom vodom u Vlasotincu bolje

Više od 20.000 stanovnika u Vlasotincu snabdeva se vodom za piće iz cisterni, nakon poplava koje su zadesile tu opštinu.

Fabrika vode u Vlasotincu trenutno prerađuje 60 litara vode u sekundi, što je značajno povećanje od jutrošnjih 25 litara, saopšteno je iz opštine.

Kako se navodi, s obzirom na to da je za optimalne potrebe stanovništva potrebno da se prerađuje 70 litara, apeluje se na potrošače da racionalno koriste vodu.

Direktor JKP „Vodovod“ Zvonko Ilić rekao je da bi u toku večeri trebalo da se poveća proizvodnja vode iz fabrike i da se u toku sutrašnjeg dana normalizuje vodosnabdevanje.

On je dodao da će crpne stanice u Orašju, Donjoj Lomnici i Konopnici biti puštene tokom noći i istakao da ne očekuje dalje prekide u vodosnabdevanju.

Voda za piće biće u upotrebi tek nakon što Zavod za javno zdravlje Leskovac utvrdi njenu ispravnost, do tada je tehnička.

U Vlasotincu je zbog saniranja štete od poplava na snazi vanredna situacija.

Categories: Društvo

Leave a Reply