Sport

Češka i SAD odustali od Svetskog rukometnog prvenstva

Nakon Češke od nastupa na Svetskom prvenstvu rukometaša u Egiptu odustala je i reprezentacija SAD, a umesto njih u turnir će uskočiti Severna Makedonija i Švajcarska, potvrdila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Obe reprezentacije odustale su zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

Američki rukometni savez službeno je saopštio da povlači svoje učešće na 27. Svetskom prvenstvu nakon nekoliko pozitivnih rezultata nakon obaveznih COVID-19 testova pre njihovog odlaska u Egipat.

SAD su postale druga reprezentacija koja je zbog koronavirusa odustala od nastupa u Egiptu, nakon što je Češka ranije u utorak bila prisiljena otkazati svoje učešće.

Češka je na zadnjem testiranju imala 12 covid-pozitivnih igrača, a pozitivan test imao je i selektor Jan Filip, te njegov asistent Daniel Kubeš.

“Otkazivanjem učešća na prvenstvu doneli smo verovatno najtežu odluku koju je svako od nas doneo u vezi s rukometom. Međutim, situacija oko reprezentacije apsolutno je kritična. Nismo želeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju “, kaza je direktor češke reprezentacije Daniel Curda.

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 za Svetsko prvenstvo, prva zamena je Severna Makedonija, koja će uskočiti u grupu. G u kojoj su Švedska, Egipat i Čile.

“Severna Makedonija bila je u pripravnosti kako bi učestovala u slučaju da se neka ekipa povuče u bilo kome trenutku, a nedavno je imala nekoliko trening utakmica,” kazao je jedan od čelnika SP-a Khaled Fathy.

Umesto SAD, u grupi E, zajedno s Francuskom, Norveškom i Austrijom igraće reprezentacija Švajcarske.

Međunarodna rukometna federacija stavila je šest ekipa u pripravnost u slučaju da se povuku druge selekcije, a na njemu su, uz Severnu Makedoniju i Švajcarsku, još i Hoalndija, Crna Gora, Ukrajina i Srbija.

Svetsko prvenstvo počinje danas utakmicom Egipat – Čile.(Fena)

Categories: Sport

Leave a Reply