Društvo

LESKOVAC: Zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Danas je održan Gradski štab za vanredne situacije čiji povod su pored epidemiološke situacije i prirodne nepogode sa kojima se naš kraj suočava poslednja tri dana. Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović je detaljno pobrojao sva ugrožena područja kao i preduzete mere u tim mestima:

„U Bobištu je sinoć došlo do izlivanja kanalizacije. Ekipe sektora za civilnu zaštitu zadužene za ovakve situacije izašle su na teren i izvršile ispumpavanje nagomilane vode i za sada je situacija pod kontrolom. Sinoć su se problemi javili i u Donjem Stopanju, Vinarcu, Priboju, Zalužnju, Pečenjevcu, Šarlincu gde je usled velikih bujičnih voda došlo do plavljenja glavnih puteva u ovim mestima i pojedinih domaćinstava uglavnom bašte, njive, podrumi. Intervencijom komunalnih službi grada Leskovca i mehanizacijom su dublje prokopavani kanali i pravljene zemljane barijere i bujični tokovi su odvedeni u reku i situacija vezana za poplave je trenutno u tim medstima stavljena pod kontrolu. Jutros je došlo do problema na putu ka Vlasotincu je blokiran zbog izlivanja Tulovske reke.Tamo je poslata mehanizacija  kako bi se sanirali problemi koji su nastali. Prave se zemljane barijere da bi se sprečilo da voda ode pre svega do naseljenog mesta Ančiki. Tulovska reka izazvala je probleme i u Nomanici, Zloćudovu i Grajevcu i radi se na pročišćavanju kanala. U Grdelici su bile ugrožene dve ulice ali je nakon intervencije situacija pod kontrolom. Poplavljeno je nekoliko kuća, ali su postavljeni džakovi sa peskom koji sprečavaju dalje plavljenje. U toku je intervencija i u Velikom Trnjanu, Gornjoj Jajini, Presečini, Rudaru gde je situacija loša, poplavljena su domaćinstva, objekti, obradive površine i putevi. Mehanizacija i ljudstvo su na terenu. U naselju Stara stočna pijaca i na Bulevaru Nikole Pašića došlo je do preopterećenja uličnih slivnika pa su oni čišćeni kako bi mogli da prime što veću količinu vode i situacija je za sada mirna. Problemi su se javili u Sinkovcu, Belanovcu, Turekovcu gde je isto došlo do plavljenja domaćinstava, podrumskih prostorija i pojedinih puteva. Voda se povukla iz pojedinih delova, mehanizacija i ljudstvo su na terenu i nastavljaju sa aktivnostima jer je u ovom delu reka Jablanica, nažalost u porastu.” Gradonačelnik je izneo podatak da su veliku štetu pretrpeli putevi u Drćevcu, Lokošnici i da je most u Jelašnici je urušen i naglasio da su to štete koje će grad morati da rešava nakon što se situacija stabilizuje i dodao da budžet Leskovca raspolaže sa 5 miliona dinara namenjenih reagovanju u vanrednim situacijama.

Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga je nabrojao sva mesta koja su do sada ugrožena i dodao da je Vatrogasno-spasilačka jedinica evakuisala dvoje stanovnika Bunibroda i Guberevca. On je takođe izvestio javnost o trenutnoj situaciji u opštinama Medveđa, Vlasotince, Lebane i Bojnik gde je veliki broj domaćinstava i useva poplavljeno.

Sto se epidemiloske situacije tice iako se situacija poboljšava moramo i dalje biti disciplinovani i poštovati mere, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Pored discipline jako oružje u borbi protiv virusa korona su vakcine. Vakcinacija u našem gradu je počela 31. decembra 2020. godine. U Gerontološkom centru vakcinisana su 143 korisnika i 10 zaposlenih. Pored njih danas je završena imunizacija u privatnim domovima za starije gde je ukupno dato 46 vakcina.

Vakcinacija zaposlenih u zdravstvu započeta je u petak u Opštoj bolnici Leskovac, 8. januara i do sada su date 182 vakcine.

Vakcinacija će biti omogućena svim zainteresovanim osobama. Od danas, svi građani Republike Srbije imaju mogućnost da se za vakcinaciju prijave elektronskim putem na portalu E-uprava gde unosom svojih podataka možete podneti zahtev za neku od vakcina koje budu bile dostupne Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je kazao da ovi brojevi mogu delovati nezadovoljavajuće, ali je dodao da moramo imati u vidu da se rad u zdravstvenim ustanovama odvija u smenama, da je nemoguće vakcinisati veliki broj ljudi odjednom. Direktor je kazao da je ministar naložio da se naprave ekipe za sprovođenje masovne vakcinacije jer je u Srbiju stigao veliki broj vakcina i da će sutra imati podatak o načinu i rokovima. Dimitrijević je objasnio da su u Republici Srbiji trenutno dostupne Sputnjik i Fajzer vakcina kao i objasnio  način na koji se one čuvaju.

Categories: Društvo

Leave a Reply