Društvo

Zima steže na jugu Srbije – sneg sve više pada

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je danas izdao upozorenje da se sutra, u nedelju, očekuju obilne padavine, povećanje visine snežnog pokrivača, a ponegde i ledena kiša. Kamere naših lutajućih reportera zabeležile su danas zimsku idilu na Vlasini i okolini Crne Trave. Inače, utakmica španskog fudbalskog prvenstva između Atletico Madrida i Athletic Bilbaa odložena je danas zbog mećave u Madridu, zbog koje nije mogao da sleti avion koji je prevozio baskijsku ekipu. Fotografija sa stadiona Atletika govori više od reči.

Mećava koja je sinoć zahvatila Španiju napravila je haos u zemlji, stotine stotine automobila su ostali blokirani, aerodrom u Madridu zatvoren i zemlja paralizovana dok se najgore tek očekuje sa 20 i više centimetara snega što su meteorolozi prognozirali za danas.

Sutra se na jugu Srbije i Kosovu i Metohiji očekuje 40 do 80 milimetara padavina, tokom dana u višim predelima će se povećati visine snega oko 30 santimetara, ponegde i više, a u nižim krajevima centralne, jugozapadne i južne Srbije oko 15 santimetara, piše u upozorenju.

Sutra će u nižim predelima na jugu Srbije sneg mestimično prelaziti u kišu koja će se lediti pri tlu.

U ponedeljak se očekuje manje padavina, ali će doći do daljeg povećanja visine snega, a u nižim predelima na jugu sneg će povremeno prelaziti u kišu koja će se ledtiti pri tlu, piše na kraju upozorenja.

Prognoza za sutra je da će vreme u Srbiji biti oblačno sa snegom, uz formiranje ili povećanje visine snežnog pokrivača. Na krajnjem severu Vojvodine vreme će biti uglavnom suvo.

Duvaće slab do umeren severoistočni i istočni vetar.

Jutarnja temperatura u Srbiji biće od minus čeetiri stepena do nule, a najviša dnevna do tri stepena.

U Srbiji u narednih sedam dana vreme će biti većinom oblačno i hladno, povremeno sa snegom, uz povećanje visine snežnog pokrivača koje će biti znatnije u višim predelima.

U ponedeljak na jugu ponegde će padati kiša koja će se lediti pri tlu.

Od utorka seočekuje mestimično slab sneg.

Samo se u petak očekuje umereno oblačno i suvo, uz ppad temperature.

Biometeorološka prognoza za nedelju, 10. januar:

Tegobe će osećati astmatičari i srčani bolesnici, a osetljive osobe mogu imati glavobolju, reumatske bolove i nervozu.

Categories: Društvo

Leave a Reply