Društvo

VLASOTINCE-LESKOVAC: Vredna donacija opštine Vlasotince leskovačkoj bolnici

U leskovačku kovid bolnicu stiglo je deset koncentratora za kiseonik koji će proizvoditi do pet litara ovog gasa i time pomoći potrebe ustanove. Koncentratori su donacija opštine Vlasotince, čiji se stanovnici zajedno sa stanovnicima Leskovca i ostalih opština Jablaničkog okruga leče u Opštoj bolnici. Donacija je bila povod da gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanovići predsednik opštine Vlasotince Branislav Petrović posete ovu značajnu zdravstvenu ustanovu.  Ovom priliko u leskovačku Covid bolnicu stiglo je deset koncentratora za kiseonik. Valja, medjutim, ovom prilikom reći da se pored grada Leskovca, opština Vlasotince prva odazvala molbi, a odmah nakon toga i opština Lebane sa dva koncentratora, a priključile su se i opština Bojnik i opština Medveđa. – Želim ovom prilikom posebno istaći da smo mi u jednom trenutku sopstvenu proizvodnju kiseonika povećali tri puta i to nije bilo dovoljno. Koncentratori su nam značajni za sve one pacijente koje skidamo sa respiratora. Poznato je da smo nedavno u okviru naše ustanove oformili i respiratorni centar i da smo imali prijem i pacijenata iz Pčinjskog okruga. To su u principu najteži pacijenti koji kad dođu kod nas su u jako teškom stanju, to je jedna dvadesetčetvoročasovna borba za njihov život”, rekao je ovom prilikom direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević I dodao da se za koncentratorima javila potreba te je ustanova kojom on rukovodi uputila pismenu molbu za davanje donacije svim opštinama koje gravitiraju ka leskovačkoj bolnici.

Branislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince je ovom prilikom posebno apostrofirao da je Opšta bolnica Leskovac ustanova koja zbrinjava i pomaže pacijentima iz čitavog Jablaničkog okruga i da je to jedan iz razloga zbog čega je opština Vlasotince uputila ovu donaciju.

-Želim ovom prilikom posebno da podvučem da je pacijentima iz naše opštine posebno dragocena pomoć u poslednjih nekoliko meseci kada smo imali potrebu za RDG aparatom jer smo tada bili u postupku nabavke. Naučili smo da treba da se nađemo jedni drugima i mi smo se trudili da maksimalno brzo i efikasno odgovorimo na zahtev Opšte bolnice Leskovac“, rekao je ovom prilikom predsednik Petrović.

-Zahvaljujući ovoj pomoći Vlasotinčana, leskovačka bolnica sada ima 16 respiratora, rekao je prvi čovek grada Leskovca i dodao: To je pomoglo formiranje respiratornog centra za lečenje najtežih pacijenata, koji je u potunosti pripremljen za svega dva dana. U sklopu respiratornog centra je 10 ležaja sa 10 najsavremenijih respiratora za najteže pacijente. Zato je donacija opštine Vlasotince, koja je i povod naše današnje posete, veoma značajna za dalji rad ustanove. Deset koncentratora za kiseonik će sa dnevnom proizvodnjom do maksimum 5 litara ovog gasa pomoći potrebe ustanove“, rekao je gradonačelnik Leskovca dr sci med  Goran Cvetanović, zahvaljujući predsedniku opštine Vlasotince na donaciji i razumevanju. Doktor Cvetanović je ovom prilikom još jednom podsetio da je leskovačka bolnica dobro opremljena zahvaljujući velikoj podršci predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije koji su u našu bolnicu uputili zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva i medicinsku apataturu – tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija.

Categories: Društvo

Leave a Reply