Obrazovanje

MLADI I NAUKA: Ilija sa 19 godina istražuje lek za rak

Ilija Anđelković iz Požarevca spada u onu vrstu dece koja od malih nogu zna šta želi da bude kad odraste. Maštao je još kao dečak da leči ljude.

– Moj stariji brat od tetke je studirao medicinu, meni je to bilo zanimljivo. U školi biologija mi je bila omiljeni predmet, žurio sam kući da bih radio domaći, što je samo potvrđivalo da mi je medicina budućnost. To je trajalo do drugog srednje – priseća se Ilija.

Kao odličan đak Požarevačke gimnazije otišao je u Petnicu i tu čuo ljude s ogromnim znanjem, a ispostavilo se da je najmanje njih završilo klasičnu medicinu. U njemu se nešto prelomilo i odlučio se za biohemiju. Danas junak ove priče ima skoro 19 godina i student je prve godine Hemijskog fakulteta u Beogradu – Odsek biohemija.

Maštanja da bude lekar sada su usmerena na nauku. Teži da pomaže bolesnima, ali kroz naučne pronalaske. U tome se kao srednjoškolac tri puta okušao u Petnici. Dejstvo fotokatalizatora na prečišćavanje vode bio je prvi istraživački poduhvat. Kako svetlost, naročito sunčeva, ubija bakterije, dobro je razumeo da taj obnovljivi izvor energije predstavlja budućnost u prečišćavanju vode. Namerio se da titanijum-dioksidu, koji je u mnogim zemljama u komercijalnoj upotrebi, nađe zdraviju alternativu. Odlučio se za eksperiment s bizmut-oksid-bromidom. Dokazao je svoju hipotezu da je bizmut-oksid-bromid  efikasniji u borbi s bakterijama u vodi, ali, i manje štetan. To je potvrdio eksperimentom nad živim organizmima, konkretno na vrsti ribica – zebrice.

– Tretirali smo ih istim koncentracijama oba fotokatalizatora i preživele su one koje su tretirane bizmut-oksid-bromidom, čime sam dokazao da je on i manje toksičan od titanijum-dioksida – zadovoljan je Ilija.

Zbog tog uspeha bio je, priča, srećan, ali njegova sreća je bila još veća kada se njegov rad, osim na izložbi u Petnici, krajem 2019. godine našao i u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u okviru petničke izložbe postera „Korak u nauku”.

– Bio sam tako ponosan da moji drugari i ja imamo priliku da se nađemo na tako važnom mestu, da se osećamo da smo uradili nešto važno i veliko. Morao sam da odem da se lično uverim da moje ime stoji u Knez Mihailovoj – ushićen je i danas ovaj mladi naučnik.

Iliju fasciniraju bakterije, one su mu preokupacija. Ali i kancer. Da nije bilo korone, tokom 2020. bi u Petnici radio istraživanje baš o metabolitima u bakterijama koji potencijalno mogu ubiti ćelije kancera. To je bio njegov predlog projekta, mentor je bio zadovoljan, ali je sve pomereno za bolja vremena.

– Neverovatno mi je kako tako mali organizam kao bakterija može da funkcioniše u grupi, samostalno, šta sve može da radi, ali i kakve su mogućnosti primene bakterija u funkciji lečenja raznih bolesti – objašnjava on. Oduvek ga je privlačila i enigmatična priroda kancera. I uvek je, kako priča, bio uveren da će jednog dana lečiti rak, naći lek za ovu bolest.

– To govorim ceo život, ali sad su tek počeli da mi veruju. U početku su svi bili skeptični jer zamislite da vam neki đak osmak kaže da će lečiti rak – osmehuje se samouvereno Ilija.

I dok još kao brucoš Ilija mašta da se na masteru opredeli za molekularnu biologiju, istovremno mašta i o odlasku iz Srbije. Norveška i Irska su za njega zemlje snova. I što je najgore, ne za njega, već za ovu zemlju, budući naučnik gotovo da je rešen da snove ostvari. Najpre da doktorira u inostranstvu. Izvor-foto:In4S

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply