Društvo

Otvorena birčka mesta, Mostarci biraju vlast posle 12 godina

Na izborima učestvuje i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi „Zajedno za naš Mostar“.

Biračka mesta otvorena su u 7.00, a kako je ranije saopšteno iz Centralne izborne komisije BiH, izbori će biti održani uz poštovanje svih epidemioloških mera. Glasanje će trajati do 19 sati.

Kako prenosi Klix.ba, brojne Mostarke i Mostarci su pre 7.00 stigli pred birališta kako bi među prvima dočekali otvaranje glasačkih mesta i ostvarili svoje gradansko pravo glasajući za kandidate koje smatraju najboljima za nove predstavnike vlasti u svome gradu.

Građani Mostara moći će da glasaju na 150 redovnih biračkih mesta, 16 biračkih mesta u odsustvu, na jednom biračkom mestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listicima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Kako bi svi gradani imali mogućnosti da glasaju, imajući u vidu tešku epidemiološku situaciju i veliki broj zaraženih korona virusom, formirani su i posebni Kovid-19 mobilni timovi koje je imenovala Gradska izborna komisija Mostar.

Građani na današnjim izborima biraju 35 odbornika u Gradsko veće Mostara, među 370 kandidata.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od kojeg su 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata i četiri nezavisna kandidata.

U gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata celo područje grada, bira se 13 odbornika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 odbornika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Prema izbornim pravilima za Mostar, gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom od 35 odbornika u Gradskom veću.

U slučaju da nema potrebne većine, ide se u drugi krug glasanja, a ukoliko je ne bude ponovo, onda će odlučiti većina među odbornicima prisutnim na glasanju.

U birački spisak je upisano 100.864 birača.

Izbore u Mostaru će pratiti ukupno 1.717 posmatrača.

Izborna tišina počela je u subotu ujutru i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u 19.00 sati.

Posmatračima srpske liste „Ostajte ovdje — zajedno za naš Mostar“ jutros nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mesta na lokalnim izborima u Mostaru, potvrđeno je Srni iz Izbornog štaba te liste.

Posmatrači navode da im je rečeno da ne mogu da uđu zbog poštovanja epidemioloških mera.

Predsednik Gradske izborne komisije Hilmo Đidelija izjavio je da je upoznat sa problemom na biralištu u mestu Vrapčići, preneo je portal RTRS-a.

On je dodao da je posmatrače uputio da podnesu prigovor, a predsednicima biračkih odbora dao preporuku da svi posmatrači budu pušteni na biračka mesta.

Podsetimo, u Mostaru se danas održavaju lokalni izbori prvi put posle 12 godina.

Mostarce je pozvao da izađu na izbore komesar za proširenje EU Oliver Varheji, uz ocenu da je izborni dan važan za Grad.

„Po prvi put u 12 godina, građani će moći da glasaju i biraju svoje lokalne predstavnike. Važno je da ovo pravo koriste u ovoj istorijskoj prilici. Održavanje izbora u Mostaru takođe je među 14 ključnih prioriteta“, napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

Građane je u svom blogu pozvao da izađu na izbore i američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson.

Američki diplomata je apelovao na svakog građanina Mostara da izađe na predstojeće izbore, uz poruku da su tu priliku predugo čekali.

„Građani, svako od vas zaslužuje lidere koji su spremni rade u vašu korist, a ne u korist ličnog bogaćenja ili uskih stranačkih interesa. Zato je toliko važno da aktivno učestvujete u biranju onih koji će vas predstavljati. Na vagi su lokalna pitanja koja se tiču direktno vas i vaših porodica“, istakao je, između ostalog, Nelson. Agencije i poretali

Categories: Društvo

Leave a Reply