Društvo

DRUGI PIŠU: Drugi zdravstveni radnik na Aljasci dobio alergijsku reakciju nakon vakcinisanja Pfizerovom vakcinom protiv Covida-19

Drugi zdravstveni radnik na Aljasci pretrpeo je ozbiljne štetne reakcije na vakcinu Pfizera protiv Covida, prema vestima lokalne bolnice. Čini se da je drugi slučaj blag, dok je prva osoba koja je pretrpjela reakcije ostala hospitalizovana.

Regionalna bolnica Bartlett u Juneauu tokom posljednja dva dana zabeležila je dva slučaja ozbiljne alergijske reakcije na vakcinu protiv koronavirusa Pfizer-BioNTech.

“Drugi član osoblja doživio je natečenost oka, laganu vrtoglavicu i grebanje u grlu deset minuta nakon što mu je ubrizgana vakcina. Njegova reakcija nije smatrana anafilaktičkim šokom“, navodi se u saopštenju bolnice.

Radnik je odmah primio anti-histaminske injekcije i sat vremena nakon incidenta “njegovo je stanje normalizovano.” Ostalo je nejasno je li u prošlosti imao alergije ili nije.

Prvi slučaj alergijske reakcije na vakcinu dogodio se u utorak, kada je problem imao zdravstveni radnik, koji nije imao problema s alergijama u prošlosti niti bilo kakve štetne reakcije na vakcinu. Reakciju radnika na cjepivo bolnica je opisala kao “ozbiljnu, ali ne i opasnu po život.”

Nakon deset minuta, zdravstveni radnik iz Bartletta pokazao je znakove anafilaktičke reakcije, s pojačanim otkucajima srca, otežano disanje, s osipom i crvenilom na koži”, navela je bolnica.

Oba incidenta bolnica je prijavila u CDC-ovu bazu podataka o sastavu izveštavanja o neželjenim događajima vakcine (VAERS). U sredu je Pfizer izjavio za RT da “sarađuje s lokalnim zdravstvenim vlastima” i pristupa prvom slučaju nuspojave na vakcinu na američkom tlu.

Nekoliko slučajeva alergijskih reakcija na Pfizer-BioNTechovu vakcinu prijavljeno je početkom ovog meseca od strane Velike Britanije, koja je takođe započela masovno vakcinisanje nakon njegovog odobrenja, koje je izdano početkom ovog meseca. Više zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji pretrpeli su anafilaktički šok nakon što su dobili vakcinu, no čini se da je većina njih ranije imala alergije. Primerice, jedna je žena bila alergična na određene lekove, dok je druga imala alergiju na jaja. Proizvođač vakcina sa svoje strane insistirao je da vakcina u svojoj formuli sadrži nula sastojaka povezanih s jajima. S.F. logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply