Društvo

NAŠ UGAO: Prava čokolada za zdravlje i dugovečnost

Istraživači sa Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov (PRUE) napravili su recepte za slatkiše koji pomažu u održavanju zdravlja, produktivnosti i snage. „Pravi“ konditorski proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanim hranljivim vrednostima, izvestila je univerzitetska pres služba.

Napravljeni konditorski proizvodi nisu samo ukusni, već i korisni: pomažu u zaštiti vašeg tijela od agresivnih slobodnih radikala i omogućavaju vam da uravnotežite vitaminski i mikrohranjivi sastav hrane u skladu sa starosnim potrebama tela, primetili su stručnjaci.

Prema naučnicima, od slatkiša je teško napraviti obogaćenu hranu, jer su oni kalorični. Međutim, istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci. Istovremeno, čuvaju tradicionalno privlačan ukus.

„Modelirali smo recept od dve proteinske komponente koje su po sadržaju esencijalnih aminokiselina najbliže „idealnom“ proteinu. Ove komponente doprinose boljoj probavi, apsorpciji i asimilaciji proteina. Konačni sadržaj hranljivih sastojaka u proizvodima odgovara preporučenim dodacima u ishrani“, komentarisala je zamenik direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov, Manana Tkeshelashvili.

Prema naučnicima, slatkiši koje su razvili mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu. Dalje, svi novi sirovi sastojci mogu se nabaviti u zemlji, a uvezeni sastojci mogu se zameniti.

Ovaj recept koristi netradicionalne biljne sirovine ruskih proizvođača, naime visokoproteinski suncokret u prahu i smrznuti prah mleka klica čička“, rekla je Manana Tkeshelashvili.

Takođe je istakla da se ovi sastojci ranije nikada nisu koristili u takvoj kombinaciji u proizvodnji čokolade i drugih proizvoda. U isto vreme, cena novih sastojaka je uporediva sa cenom šećera, što pozitivno utiče na konačnu cenu za proizvode. Takođe su bogate dragocenim aminokiselinama i silimarinom sa hepatoprotektivnim svojstvima, što pozitivno utiče na funkciju jetre i tela.

„Dobijena čokolada ima povećanu hranljivu vrednost zbog svog sadržaja proteina sa čitavim nizom esencijalnih aminokiselina i mikroelementa sa hepatoprotektivnim svojstvima. Modelirani recept čini čokoladu otpornom na proces “topljenja” i sprečava stvaranje belog premaza koji odbija kupce“, objasnila je Tkeshelashvili.

Prema naučnicima, recepti razvijeni za zdrave slatkiše će biti zanimljivi proizvođačima konditorskih proizvoda ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.S.F. logicno,Agencije i portali.

Categories: Društvo

Leave a Reply