Hronika

20 godina od smrti Harisa Brkića: I dalje se ne zna ko je ubio legendarnog košarkaša Partizana

Nekadašnji kapiten Partizana, preminuo je 15. decembra 2000. tri dana nakon teškog ranjavanja na parkingu ispred hale „Pionir“.

Već dvadeset godina, na današnji dan zastane knedla u grlu svakog navijača Partizana i ljubitelja košarke. Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, ovaj svet je prerano napustio nekadašnji kapiten crno-belih i bivši igrač Budućnosti iz Podgorice, sarajevske Bosne i Borca iz Čačka, Haris Brkić.

Kobnog dvanaestog decembra, Haris je ranije izašao sa treninga i prišao svom automobilu, tamo ga je sačekao nepoznati napadač koji je pucao u dvadesetšestogodišnjeg košarkaša i naneo mu rane od kojih je preminuo tri dana kasnije.

Dvadeset godina kasnije, legenda o igraču koji je imao najbolji dvokorak, kapitenu i prijatelju, živi i živeće večno.

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi sa 10 godina, kada je otišao na prvi trening u KK Bosna. Sa svega sedamnaest godina, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić je odigrao svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji, nakon čega je ubrzo usledio povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule šampiona države i tri nacionalna kupa. U sezoni 1997/98, Haris Brkić je bio kapiten tima koji se plasirao na „final four“ u Barseloni.

U sezoni 1999/2000, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost, tim u kojem je započeo i sezonu 2000/01. Posle nekoliko nedelja, Haris se iz Podgorice vratio u svoj Partizan, ali je njegov povratnički staž u crno-belom dresu prekinut kada je na današnji dan, pre dvadeset godina, otišao u večnost.

Categories: Hronika

Leave a Reply