Društvo

VLADIKA JOANIKIJE POSLAO PORUKU PREDSEDNIKU CRNE GORE “Mitropolit Amfilohije je na istini, a Đukanović na laži”

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije poručio je u otvorenom pismu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da ostavi na miru blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, kome, kako kaže, nije dao mira ni dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu.

ovjek za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da provjerava kako je Crkva sticala imovinu za posljednjih osam vjekova. Principijelno, nema što. Svi su jednaki pred zakonom osim predsjednika – navodi u pismu vladika Joanikije.

Podsjetivši na izjavu Đukanovića da je “htio da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podjela”, episkop Joanikije ukazuje na to da je Đukanović za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i dijelio braću, rođake, komšije.

– Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, vjerujem da ih je htio “izmiriti”, ali tako da Srba nestane – navodi episkop Joanikije.

On ističe da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije, naprotiv, svoju dušu i cijelo svoje srce založio da narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podjela, brozomore i ostalih pošasti.

– Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savjesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok – navodi episkop Joanikije.

On ističe da je Đukanović, čovjek bez osnovnih znanja iz istorije, kome su vjera i duhovne vrijednosti nepoznate kategorije, pogrešno shvatio i eklisiologiju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je, oslanjajući se na Svetog apostola Pavla, često govorio da se Crkva ne zatvara u nacionalne, državne ili bilo koje druge zemaljske okvire.

– Dok je mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovječanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je potjerao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Jasno je da gajeći takvu namjeru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz vjeronauke – navodi episkop Joanikije.

Osim toga, ističe episkop Joanikije, Đukanović je pogrešno razumio da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. godine bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

– Budući da je blaženopočivši mitropolit predložio osnivanje Savjeta, on je i tim potezom, kao i ukupnim arhipastirskim djelovanjem, dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije nikad i ni u jednoj prilici – naveo je episkop Joanikije.

On ističe da je kobna bila greška Đukanovića što je povjerovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije, te je “bezuspješno i sa nekom vrstom opsjednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao”.

– Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu. Đukanoviću ostavi već jednom mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži – poručio je u pismu episkop Joanikije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je nedavno da živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije i da da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti prije ili kasnije dio pravnog poretka Crne Gore. Autor: SRNA/Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply