Društvo

IZBORI U SAD -Teksas nije sam: Sedam država podržalo tužbu protiv Džordžije, Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina

Tužbu koju je Vrhovnom sudu SAD podnela savezna američka država Teksas u kojoj osporava izborne procedure u saveznim državama Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu podržalo je još sedam država.

Do sada su tužbu podržale savezne države Luizijana, Arkanzas, Alabama, Florida, Kentaki, Misisipi, Južna Karolina i Južna Dakota, a republikanac Alan Vest rekao je da će se još država priključiti tom procesu pred Vrhovnim sudom.

„Mislim da ćete videti da deset država pokreće tužbu. Znam to jer Luizijana upravo to čini“, naveo je on.

Državni tužilac Luizijane Džef Landri potvrdio je da ta država podržava tužbu koju je pokrenuo Teksas.

SEVEN states have now joined Texas lawsuit, arguing that the Equal Protection Clause has been violated in this election from state-to-state. @Louisiana, Arkansas, Alabama, Florida, Kentucky, Mississippi, South Carolina, South Dakota. #StopTheSteal • #FightForTrump

— Ali 🟧 #StopTheSteal (@ali) December 8, 2020

​I državni tužioci Arkansasa i Alabame krenuli su stopama Luizijane podržavajući napore Teksasa da ospori rezultate predsedničkih izbora u Pensilvaniji, Mičigenu, Džordžiji i Viskonsinu pred američkim Vrhovnim sudom.

„Nakon razmatranja zahteva koji je Teksas podneo Vrhovnom sudu SAD, utvrdila sam da ću podržati taj zahtev na sve zakonski odgovarajuće načine. Integritet naših izbora je važan deo naše nacije i mora se podržati“, najavila je državni tužilac Arkansasa Lesli Ratledž.

After reviewing the motion filed by Texas in the U.S. Supreme Court, I have determined that I will support the motion in all legally appropriate manners. The integrity of our elections is a critical part of our nation and it must be upheld. https://t.co/NesQz2wVV9 pic.twitter.com/imSokVlq79

— Leslie Rutledge (@AGRutledge) December 8, 2020

AG Rutledge Statement on Recent Texas Motion before U.S. Supreme Court pic.twitter.com/QBrLzKe26P

— Leslie Rutledge (@AGRutledge) December 8, 2020

Državni tužilac Alabame Stiv Maršal takođe je izjavio da podržava napore svog teksaškog kolege Kena Pakstona, rekavši da „neustavne radnje i prevarantski glasovi u drugim državama ne pogađaju samo građane tih država, već i građane svih država“.

„Svaki prebrojani nezakoniti glas ili zakoniti glas koji nije prebrojan obeshrabruje i umanjuje građanske slobode“, naveo je on.

Here is my statement on the State of Texas’s motion filed with #SCOTUS and the State of Alabama’s commitment to the fight to ensure #electionintegritypic.twitter.com/Z8NUumtb3y

— Attorney General Steve Marshall (@AGSteveMarshall) December 8, 2020

Četiri „ključne“ savezne države proglasile su demokratu Džoa Bajdena pobednikom na osnovu velikog broja glasačkih listića pristiglih poštom prebrojanih nakon dana izbora.

Maršal je rekao da očekuje da će Vrhovni sud brzo odlučiti da li će pokrenuti slučaj i da će ta odluka usmeriti Alabamu kako da nastavi borbu kako bi sačuvala integritet izbora.

Mejnstrim mediji i društvene mreže požurile su da proglase Bajdena pobednikom na izborima osporavajući sve što dovodi u pitanje tu pobedu, posebno američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi RT.

Za razliku od slučajeva koje su pokrenuli sami Trampovi advokati i saradnici, u tužbi koju je podneo Teksas ne govori se o izbornoj prevari već je argumentovano da je bilo neregularnosti toikom izbora u četiri države, kao i nezakonitih radnji i izmena izbornog zakona, pa čak i mogućnost nezakonitog uticaja na glasove republikanaca.

„Ovi potezi kumulativno sprečavaju spoznaju ko je legitimno pobedio na izborima 2020. godine i prete da bace senku na sve buduće izbore“, navedeno je u zahtevu koji je podneo državni tužilac Teksasa Ken Pakston Vrhovnom sudu.

Pakston tvrdi da je proglašenje Bajdena pobednikom u četiri države „nezakonito“ i trebalo bi da ga razmotre državni zakonodavci, koji prema Ustavu imaju moć da sami imenuju elektore.

Vrhovni sud dao je rok tuženim državama do četvrtka popodne da podnesu odgovore na tužbu. sputniknews.com

Categories: Društvo

Leave a Reply