Društvo

Apel iz Mostara: Poziv Mostarcima da se odazovu na izbore 20. decembra

Iz Izbornog štaba liste ’’Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar’’ pozivaju Mostarce koji imaju lične dokumente u ovom gradu da izađu na izbore koji se održavaju 20. decembra i pomognu Srbima da prvi put nakon rata izaberu svoje predstavnike u vlasti.

Mostarski Srbi na izbore izlaze okupljeni na Listi “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” iza koje stoje dvije stranke – SNSD i SDS, a podršku i učešće na listi i u izbornoj kampanji uzela su i sva srpska udruženja. Jedinstvo i odlučnost da se nastupi jedinstveno pozdravila je i Srpska pravoslavna crkva.

Iz Izbornog štaba “Ostajte ovdje“ poručuju da su ovi lokalni izbori sigurno od velikog, ako ne i presudnog značaja za opstanak i položaj srpskog naroda u Mostaru. Podsjećaju da Srbi nikada nakon rata u Gradskom vijeću Mostara nisu imali svoje predstavnike, a sada prvi put vide šansu da se pokušaju izboriti za svoje mjesto.

“Srbi su svih godina nakon rata birani sa listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka i bili su isključivo glasačka mašinerija svojih stranačkih baza pogodujući tako interesima drugih naroda. Stoga su ovi lokalni izbori šansa da Srbi izaberu svoje predstavnike, a pomoć sunarodnika koji žive u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a imaju dokumente u Mostaru bila bi velika”, navodi se u saopštenju.

Napominje se da Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar. ’’Naš cilj je izabrati predstavnike u Gradsko vijeće koji će biti istinski glas Srba i svih građana Mostara koji žele jednaka prava za sve i bolji Mostar. Zato pozivamo sve Mostarce koji imaju lične dokumente u ovom gradu da dođu 20. decembra u Mostar i pomognu nam da se borimo za bolju budućnost i bolji Mostar”, poručili su iz Izbornog štaba Liste “Ostajte ovdje-zajedno za naš Mostar”.

Od oko 113.000 stanovnika grada na Neretvi, prema popisu iz 2013. godine, Srba je oko 4.300. Kada bi na izbore izašli svi, bilo bi upitno da li bi ostvarili rezultat. Zbog toga ističu da je presudna uloga svakog Mostarca.

Iz Izbornog štaba ’’Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar’’ napominju da će svima iz
Republike Srpske, Srbije i Crne Gore koji žele i mogu na dan izbora doći u Mostar biti obezbijeđen prevoz i da se za sve informacije mogu obratiti na broj telefona +38766767474.

Categories: Društvo

Leave a Reply