Društvo

I TO SE DOGADJA: Hodalicom pomogli paraliziranoj lisici da se ponovo kreće

Zaljubljenici u životinje u Turskoj napravili su hodalicu kojom su pomogli paraliziranoj lisici da se ponovo kreće.

Osoblje Centra za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja Univerziteta Van Yuzuncu Yil (YYU) pronašlo je povređenu lisicu koja nije mogla da se kreće.

Potom su došli na ideju da naprave posebnu hodalicu sa dva točka koju su postavili na stražnji deo tela lisice i tako joj pomogli da se ponovo može kretati.

Direktor Centra za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja prof. dr. Lokman Aslan kazao je da pomoću hodalice svaki dan izvode lisicu u šetnju, kako bi se kretala.

– Lisica je u naš Centar dovedena nakon saobraćajne nesreće na putu u jednom od lokalnih sela. Nakon pregleda otkrili smo frakturu u lumbalnim kralješcima. Obavljeni su potrebni tretmani kako bi se poboljšalo njeno stanje, ali nije mogla hodati jer su joj paralizovane zadnje noge. Jedna noga je slomljena i skraćena. Potom je zaključeno da mora imati pomagalo kako bi se mogla kretati. Onda smo joj ugradili ovu hodalicu i sada u određenim satima može šetati napolju – rekao je Aslan. Istakao je da sve povređene životinje nakon tretmana i lečenja obično ponovo puštaju u prirodu. – Ipak, ova lisica se neće moći vratiti u prirodu jer je povređena. Ovde ćemo voditi svu potrebnu brigu o njoj. Obično hodalice koristimo za mačke i pse. Kod divljih životinja pomagala nisu baš poželjna. Ali, ovu lisicu ćemo negovati na najbolji način sve dok je kod nas – istakao je Aslan. Izvor-foto:Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply